hits

Toppidrettsutøvere bryr seg også om miljøet!

21.03.2017 - 09:34 2 kommentarer

Bislet. Steinar Hoen - Bislettgeneral - forteller at Oslo Bislett Games foretar et nytt, grønt skifte.
Utøver Ingvill Bovim synes det er fint.

Foto: Mette Bugge 
 

Mitt favoritt idrettsarrangementet Bislett Games mistet i fjor sin hovedsponsor oljeselskapet Exxon Mobile, og eg må si meg stolt over retningen de har valgt; å bli verdens mest bærekraftige friidrettsstevne. Som toppidrettsutøver i friidrett blir det mye reising på konkurranser over heile verden. Det at to av Diamond League stevnene, Oslo og Stockholm, går sammen om å tilrettelegge for at alle utøvere, trenere og støtteapparat skal fraktes med tog, trikk eller el-biler er virkelig et supert miljø tiltak. Her er det mange flyturer som blir spart. Vanligvis er disse konkurransene i henholdsvis juni og august og det krever dobbelt så mye reising som å dra direkte fra det ene til det andre. 

I hverdagen gjør mange av oss tiltak for å spare miljøet. Vi resirkulerer søpla vår, kjøper lokale matvarer, vi kjøper el-biler (gjorde jeg selv i fjor) eller kjører kollektiv transport for å slippe ut mindre klimagasser og ta vare på jordkloden vår. Det at også arbeidsgiverne våre, som Bislett Games og andre friidrettsstevner er for meg, går foran som gode eksempler og hjelper til i denne miljøvernkampen, er ubeskrivelig viktig. Så når Steinar Hoen som er stevnedirektør for Bislett (bilde) fortalte meg om nye Oslo Bislett Games, blei eg veldig stolt over at vi kan være et forbilde for andre konkurranser i Norge og i verden.

#ByttUt handler jo om de små positive endringene i hverdagen, som gjør en forskjell på helsa vår, men det omhandler også å enkelt bytte til litt bedre alternativer når det kommer til miljøet. Og min tanke er også her at alle bekker små, gjør en stor å. Vi må ikkje føle en maktesløshet sjølv om miljøproblemet vårt er stort. Ta det heller ned til å gjelde de små tingene vi faktisk kan gjøre noe med;

sortere søpla vår for gjenvinning

slå av lys i rom vi ikke bruker

ha riktig innetemperatur 

gå/sykle til barnehage/skole/jobb

kjøre kollektivt

 

Bislett Alliansen og miljøstiftelsen ZERO har inngått et strategisk samarbeid og har sammen gått gjennom alle deler av arrangementet og driften for å kutte utslipp. De har laget en plan på at all varme og strøm som leveres til stadionet skal komme fra fornybare kilder, og det blir gjennomført tiltak for å kutte i energiforbruket. Med andre ord viser de at det går an å gjøre mye for miljøet bare vi kartlegger vårt nåværende forbruk og bytter til bedre energikilder og minsker forbruk. 

Mange av dere skjønner nok min begeistring for disse tankene om å spare miljøet. Men eg vil være den første til å påpeke at eg ikkje er perfekt. Min tanke er som sagt at vi alle kan bli bedre og vi må bare jobbe videre for å virkelig gjøre en forskjell. Eg kommer fremdeles til å fly til konkurranser rundt om i verden, men eg synes likevel det er verdt å gjøre alt eg kan i hverdagen for å minske miljøutslipp. Totalen ville jo blitt enda større om eg ikkje prøver! 

(Du kan også lese en sak om dette på aftenposten her!)

 

2 kommentarer

Blomster-Ole

21.03.2017 kl.14:55

Miljøvennlig? Nei, ikke i det hele tatt. Bislett Games er overhodet ikke miljøvennlig når de absolutt skal hente flest mulig stjerner fra altfor langt unna med fly for å delta. He burde det istedet vært satset på en lokal profil hvor alle som deltar kunne kommet med tog, buss for tog, hest og kjerre, eller sykkel. DA hadde det vært miljøvennlig, da! Med en slik profil kunne vi til og med fått de lange iskalde fimbulvintrene tilbake slik det var i gamle dager da vi frøs oss fordervet i nikkers og lusekofte på tribunen på Bislett, akkurat slik som det skal være. For da ble Bislett brukt til det som den skal brukes til, nemlig EM, VM og verdenscup på skøyter. Med kakao og pølse på termos, SAMME termos for å spare miljøet. Og alt sammen mens Holmenkollmarsjen gikk på repeat over anlegget under hele 10000-meteren. Det er dette vi må kreve tilbake i miljø og klima sitt navn. Så får heller Audun Boysen og Lars Roar Falkum løpe om kapp der på sommeren, på grus! Først da kan det kalles miljøvennlig, for det blir det først når det blir gammeldags.

Ingvill Måkestad Bovim

22.03.2017 kl.22:30

Blomster-Ole: veit ikkje heilt hva eg skal svare deg, men god underholdning var det??

Skriv en ny kommentar