hits

Sentrumsløpet - siste forberedelser

Her er meg på Karl Johan fra Sentrumssprinten i 2014. Bildet er hentet fra www.sportsmanden.no 

Endelig er dagen her; du skal løpe 10 km eller 5 km i morgen!

Det er bare å slappe av no ikveld og lage en god plan for morgendagen. Mitt forslag for et tidsskjema:

  • 16.00 går startskuddet
  • 15.00 spise en liten banan eller noe annet. Kanskje en halv energibar.
  • Siste 2 timene før start bør du passe på å drikke omtrent 0,5 liter men i små doser
  • 12/13 spise en lett lunsj med mest karbohydrater og litt proteiner
  • 09.00 Spise en god frokost
  • 08.00 Stå opp 

NB! Ikkje prøv ut noe nytt i matveien i morgen!

 

Hva skal du ha på deg?

Med de forholdene som er i morgen ville eg løpt med shorts, lange sokker og en langermet t-skjorte eller super. Om sola virkelig skinner gjennom og vinden løyer er det jo mulig å ta på singlett/t-skjorte. Tenk at du kan gjerne være litt kald på startstreken, og du blir jo varmere etterhvert. Det å løpe med for mye klær er ikkje bahagelig.

Hvordan skal du varme opp?

Det er lurt å varme opp før du løper. Løp heilt rolig i 10 til 15 minutter før du setter opp farten litt i et par minutter. Ha god tid til å gå på do, knyte skolisser osv. Til slutt kan du løpe noen stigningsløp. Det holder nok å starte ca 40 minutter før du starter. 

Når bør eg være klar til start?

Vær klar til å gå til din pulje 10 minutter før start. Ikke stå der i 30 minutter og bli kald. Det fører ofte til at en blir litt sliten i hodet også.

Disponer kreftene dine!

  1. Prøv å løpe jevnt! Hold litt igjen den første bakken opp mot slottet. Når startskuddet er en super klar og full av adrenalin, men pass på for det kan være litt tøft for kroppen å løpe på seg mye melkesyre den første kilometeren. Du bruker da noen kilometer for å kvitte deg med melkesyre. Altså hlold deg i tøylene og la de galne få løpe litt fra deg. Tenker at du kommer til å ta de igjen de siste kilometeren.  
  2. Jobb med deg sjølv underveis. Å løpe sin beste 10 kilometer krever at du blir sliten. Etter 5 kilometer kommer nok tanken; "Eg klarer ikkje å løpe like fort inn", men det klarer du! Det er bare å tenke at uten smerte kommer ingen resultat. Tenk på at du skal løpe med god frekvens. Det er lett å komme inn i en litt seig rytme. 
  3. Finn en rygg, men ikkje sovn. Det er fantastisk at du løper med så mange andre! Dra nytte av det! Finn deg en rygg eller en gruppe med løpere som er på ditt nivå. Bare pass på at de ikkje sakker ned tempoet midtveis, det er her du må være oppmerksom. Løp litt fort en nedoverbakke sånn at du kommer inn i ein ny rytme og finn deg ein ny rygg. 
  4. Drikke underveis? Det er ikkje nødvendig å drikke om du løper under en time på mila. Dersom du blir varm i topplokket kan du jo helle litt vann over hodet.

Lag deg ein god plan no før du legger hodet på puta. Skriv gjerne ned hva du skal spise, sånn at når matlysten blir dårlig og nervøsiteten tar de, følger du bare planen. Enkelt og greit!

Masse lykke til i morgen! Eg kommer for å heie :)

6 kommentarer

Takk for den!

Marius: Løp du? Gikk det bra?

Jeg løp, det gikk bedre enn forventet, kom inn på 44:19, ca ett minutt bak beste på 10K, men har ikke hatt en optimal oppladning. Takk for tips på blogg! Her ligger løpet:

https://www.strava.com/activities/962964686

Anonym: Grattis! Det var bra!

Det var meg som svarte, navnet kom visst ikke opp!

Skriv en ny kommentar