hits

Frokost

Perfekt sommerlig havregrøt

Havregrøten smaker best når den blir kokt lenge på melk! Det er min erfaring. Eg bruker alltid rikelig med melk når eg koker havregrøt. La den stå og småputre på lav varme mens du ordner andre ting på kjøkkenet og du får en kremet havregrøt med masse næring som metter lenge. Noe som er fint når du har en lang dag foran deg.

Et alternativ er å bløtlegge havregrynene natta over som gir kortere koketid om du har det veldig travelt om morgenen. Då tar du bare ønsket mengde havregryn i kjelen og dekker de med vann eller melk. Setter lokk på kjelen og lar det stå i kjøleskapet til du står opp morgenen etter. Då er det bare å tilsette litt og litt melk og koke den i omtrent 5 til 10 minutter.

Bytt ut sukker med meir sunn topping. Det er mye som passer til havregrøt. Eg slår et slag for:

Eple

Blåbær

Bringebær

Jordbær

Linfrø

Solsikkekjerner

Mandler

Dette vil tilføre antioksidanter, vitaminer, fiber, umetta fettsyrer og ikkje minst deilig smak og konsistens til havregrøten.

Hva er din favoritt-topping?

Hemmeligheten til deilige rundstykkerTakk for gode tilbakemeldinger for innlegget i går. Alltid like kjekt å få gode tips til pålegg, og kanskje bli påminna noen gode alternativer som har gått i glømmeboka.

Siden fleire av dokke ønsket at eg skulle legge ut oppskrift på de deilig (for det var de) rundstykkene, vil eg no dele ein hemmelighet med dere. Som hos alle andre går det litt raskt i svingene om dagen. Dermed er eg alltid nysjerrig på sunne raske løsninger når det kommer til matlaging. Når eg var på butikken på lørdag såg eg noen nye melblandinger for brød, og tok med meg den groveste varianten. Den var fra Kolonihagen som har et utvalg økologiske (jippi!) produkter. Eg har tidligere ein gang spist brødet deres som eg har kjøpt på butikken. No er dette IKKJE et sponset innlegg, men rett og slett et tips om et, etter min meining, bra produkt.

Grunnen til at rundstykkene blei så gode trur eg ligger i hvordan eg lager de. Til 1 kg mel (inkl korn) tilsettes 8 dl vann og 1 toppet ts tørrgjær. Bland raskt sammen til ein klissete deig og la den stå i en bakebolle med lokk på kjøkkenbenken natta over. Min stod i ganske nøyaktig 12 timer. Viktig med ei god natts søvn for gravide veit dere;) 

Om morgenen satt eg steikeovnen på 225 grader på over- og undervarme.

Bakte ut rundstykkene (16 stk) med godt med mel (du må passe på at du har ein pakke med grovt finmalt hvete i tillegg), og lot de stå til ovnen var varm. Så var det bare å steike de i 15-20 minutter og nyyyyyyyte ferske varme rundstykker til frokost.

Gutta her i huset krever at eg skal lage akkurat samme rundstykker neste helg, og det er alltid et kvalitetstegn.

Lettvinte løsninger kan være supre! Legger ved et bilde av pakken eg brukte, og husk at det er fullt mulig å lage digge rundstykker med samme fremgangsmåte med det melet/kornet/frøene du selv ønsker å bruke. 

 

Kjøleskapsgrøt til frokost!De fleste av oss har det travelt om morgenen (og kanskje noen er som meg og vil gjerne trykke snus knappen ein gang;), derfor er det heilt genialt med sunne frokoster som vi kan forberede kvelden i forveien. For all del, den kan også tas med som ein lunsj. Her får du et sunt måltid som gir deg energi som varer, godt med fiber og et balansert måltid. Akkurat det vi trenger for å komme godt i gang med dagen.

Dette trenger du til 2 porsjoner:

 • 1 kopp store havregryn
 • 1 kopp yoghurt naturell
 • 1 kopp appelsinjuice (ikkje fra konsentrat)

Slik gjør du:

 1. Bland ingrediensene i en bolle og ha på lokk
 2. La stå i kjøleskapet over natta eller i hvert fall 3-4 timer.
 3. Perfekt, frisk frokost som du kan spise som den er, men helst med frukt, bær eller nøtter for å få inn enda mer fiber og antioksidanter. 
 4. Du kan også ha litt cottage cheese som topping for å få måltidet meir protenrikt. 
 5. Eg pleier å bruke ferskpresset appelsinjuice, fordi eg meiner at livet er for kort for å drikke dårlig juice;)

Bytt ut kjedelig havregrøt!Hva er bedre mat enn havregrøt? Perfekt som mettende frokost til ein aktiv hverdag eller som måltid før du skal trene eller løpe konkurranse. Sammen med masse bær og frukt gir det kroppen din ein skikkelig bra mengde med fiber, antioksidanter og riktig type karbohydrat. Dersom du ønsker et høgre proteininnhold smaker det supert med cottage cheese som topping.

Denne varianten av bakt havregrøt er super om matlysten er litt dårlig før du skal konkurrere. Bare lukten kommer til å gi deg bedre appetitt, det kan eg love.   Her får du energi som fyller opp glykogenlagrene i musklene dine så du har riktig energi gjennom heile løpet. Dette er en variant av den tradisjonelle havregrøten som smaker ekstra godt. Fleire som eg kjenner eller har hatt kontakt med bruker nettopp denne som en god start på dagen. Oppskriften stod også i Runners World i år. Her er et sitat fra en løper:

"Stekt havregrøt som gjengitt i bladet er allerede blitt et fast innslag på frokostbordet her før alle fotball cuper for barna og før alle mine egne løp. Har perset på både 10 km og halvmaraton etter det uten at jeg kan peke spesifikt på grøten som eneste faktor, men den har nok bidratt i en eller annen form :)" 

- Sånne tilbakemeldinger er jo fantasitske å få. Med andre ord er det supert om dere vil dele bilder av mat som dere lager og hva dere liker evt ikkje liker med de! Bruk #ByttUt og mitt Instagram/Twitter profilnavn @runingvill. 

Oppskrift:

BAKT HAVREGRØT

Du trenger (2 porsjoner):

 • 1 kopp store havregryn
 • 1 kopp blåbær
 • 2 små bananer
 • 1 kopp vann
 • 1 kopp mandelmelk eller vanlig melk
 • 1 dl valnøtter
 • 1 ss lønnesirup
 • kanel (1-2 ts)

Slik gjør du:

 1. Sett ovnen på 180 grader
 2. Kok opp vann, havregryn og melk i en panne og tilsett litt salt og lønnesirup. Dette er nå en litt flytende grøt.
 3. Legg grøten i en ildfast form og du tilsetter oppskårne bananer, blåbær, kanel og valnøtter. Du kan gjerne pynte med noe av det oppå.
 4. Stek grøten i 15-20 minutter. Til den er gyllen og lukter nydelig ?kake?. Du kan også bytte ut bananene med eplebiter. Begge smaker fortreffelig!

PS! Kruset som eg bruker heime er ca 2,5 dl. 

Lag gjerne dobbel porsjon, så kan du spise det om kvelden før løpet samt som måltid omtrent 3 timer før du skal stille til start.

Foto: Espen Olsen (Matkanalen)

Optimale forberedelserFørst vil eg takke for alle de fine meldingene etter mitt blogginnlegg i går. Tenk at så mange av dere har ønsket oss lykke til og delt glede over at vi skal få et barn til. Veldig takknemlig for det.

Denne uka tenkte eg å vie til forberedelser til et løp her på bloggen. For det er mange ting en bør tenke på og mange feller en bør unngå. Det er jo tross alt disse siste dagene inn mot en konkurranse du kan toppe formen. Et av de viktigste stikkordene for å oppnå en formtopp er rett og slett overskudd. 

For å presse kroppen til sitt ytterste må du ha overskudd, kun då orker du å tyne ut alt du har av krefter og oppnå det aller beste resultatet du kan. Å få overskudd kan du gjøre ved å ha fokus på flere elementer i trening og hverdagen din:

1. Treningen bør trappes ned. Spesielt om dette er et av hovedmålene for sesongen. Det gjelder å gi kroppen hvile mellom de harde øktene frem mot et løp og den siste uka er det viktig å finne balansen med noen økter som gjør kroppen klar til å yte maks og noen heilt rolige økter eller fridager. For lite trening kan gjøre deg litt daff, så denne balansen er virkelig noe å finne frem til ut i fra din kropp, dine muskler og ditt hode. For meg kan dagene før løpet se slik ut:

 • ​Det er lurt med ei økt som eg beskrev her ca 10-7 dager før
  • Lørdag - RACETIME 
  • Fredag - Shake out (denne økta kommer eg med eksempel på torsdag her på bloggen!)
  • Torsdag - Rolig/hvile
  • Onsdag - Ei kort, men rask økt
  • Tirsdag - Rolig 
  • Mandag - Ei terskeløkt, for eksempel 30x1 minutt med 30 sekunders pause (litt kortere enn vanlig)

2. Du bør få nok hvile mellom øktene. Rolige nok rolige turer er ein ting, men en annen ting er å få hvilt nok eller på døgnet. Her er det bare å være litt streng med deg sjølv og ikkje sette opp avtaler i hytt og pine, samt passe på at noe av tiden du ellers pleier å stresse rundt tilbringes på sofaen (ein av få ganger eg anbefaler deg til å ligge med beina høgt;)

3. Prøv å få sovet nok. Det gjelder å planlegge at du kan sove minimum 7-8 timer hver natt. Rådet kommer fra ei småbarnsmor som ikkje har sovet sammenhengende ei natt de siste 4 årene. Men det som teller er at du har disse timene på lakenet. Du ligger ikkje med telefon eller andre nettbrett, men faktisk prøver å slappe av og aller helst sove. Siste natta før et løp kan være utfordrende i forhold til søvn, men dette har ikkje så mye å si for din prestasjon, så lenge du ikkje stresser med at du ikkje får sove. Eg skal også gi tips til hvordan du klarer å skru av nervøsitetsbryteren i et eget innlegg.

4. Å spise variert og sunt er superviktig som alltid. Du bør være ekstra påpasselig med å drikke nok disse dagene før du skal stå på startstreken. Då er det veldig viktig å ha ei drikkeflaske i nærheten på jobb/lesesal eller når du reiser til konkurransestedet. Siste dagen før et løp bør du ikkje overspise karbohydrater eller prøve deg på mat du aldri har smakt før. Hold deg til kjent mat som du veit kroppen din responderer godt på. Når det gjelder løpsdagen er det superviktig å ha ein god plan ettersom du er nervøs og appetitten ofte er veldig dårlig. Å bestemme på forhånd hva og hvor mye du skal spise er alltid ein god plan.

 

Dette er alle faktorer som spiller inn på ovrskuddet ditt på løpsdagen. Ha det i tankene de neste dagene! I morgen kommer ei oppskrift på havregrøt som gjør deg klar til å løpe fort :)

PS! Bilde er fra premiepallen 10 km i Stellenbosh i 2016. Pallplass bringer alltid frem smil!

 

Havresup - blåbær og havregryn i frisk smoothie

Foto: Margrethe Myhrer

I går når eg låg i senga for å sove kom eg plutselig på en annen oppskrift det er genialt å bruke rester av havregrynsgrøt til, nemlig smoothie. Denne smaker super frisk og metter godt. Et perfekt alternativ som frokost på farten! 

 

Du trenger (nok til 3 store glass):

 • 5 dl kald havregrynsgrøt (om du ikkje har rester kan du koke nye grøt og la den kjøle seg ned)
 • 4 dl frosne blåbær
 • 1 banan
 • 1 eple
 • 1 ts kanel
 • 1 ts flytende honning (om ønskelig)
 • 3 dl kaldt vatn (evt meir om du ønsker en mer flytende konsistens)

Slik gjør du:

 1. Finn frem havregrøt eller kok ny havregrøt etter anvisning på pakken. 
 2. Kjør frukt, bær og vatn i blenderen eller bruk stavmikser
 3. Kjør havregrøten sammen med frukten, og tilsett eventuelt meir kaldt vatn for å oppnå riktig konsistens.
 4. Tilsett honning og kanel etter smak.

Denne smoothien er laget uten melkeprodukter ettersom eg hadde kokt havregrøten på mandelmelk, og er perfekt om du har laktoseintoleranse.

Så er det bare å ta den med på farta eller kose seg med den i sofakroken etter ein tur ute i den deilige vårlufta!