hits

Konkurranse

Bislett Games - ein stor fest

Bislett Games er virkelig et fantastisk idrettsarrangement. Med all sin historie og norske utøvere som leverer resultater i verdensklasse var det duket for ein friidrettsfest.

Sjølv om eg som utøver synes det er litt kjedelig å gå glipp av å løpe, er det supert å være tilskuer også. Motivasjonen eg får ved slike anledninger putter eg i ein egen skuff og henter frem ved behov.

Etter ein kveld med mye heiing på Isabelle, Karsten, Fillip, Jakob og Hedda var det litt dårlig med stemme dagen derpå. Kan vel være et resultat av mange gode fester det?! På bilde ser dere Isabelle i fint driv over siste hekken, og det ser ut til at ho skal vinne. Neste gang tenker eg at ho er først over målstreken og løper enda fortere. Det blir spennende å se henne i VM i august. Også for Karsten blir det super spennende. Tenk; to Diamond League seiere, både i Oslo og Stockholm. Wow! Har nok ikkje hatt ein norsk DL seier siden Andreas Thorkildsen kasta lengre enn sine konkurrenter noen år tilbake. Det er også spennende at de jobber sammen. For å bli best må du lære av andre enere! "Learn from the best" er et av mine motto her i livet. Søk kunnskap på alle plan for å virkelig få fremgang og nå målene du setter deg. Dette er de beste idrettsutøverne veldig flinke til!

Ikkje bare er det stas å heie på gode utøvere, men å tilbringe tid sammen med Frode og venner som deler min interesse for idrett er også supert!

Møtte på disse nydelige, spenstige og raske jentene også. Tonje hoppet årsbeste et par dager etterpå og er på god vei inn i sesongen. Det samme er Ezinne. Dere veit at eg heier på dere og gleder meg til sommerens resultater! Og bare så det er sagt; mat må ein ha og eg kan virkelig skryte av det forbedrede tilbudet vi kunne benytte oss av på stevnet. Ikkje bare kokte pølser og vafler i år. Supert!

Holmenkollstafetten: Klar til start!


Foto: www.kondis.no

Klar til start.

Snart står du der på startstreken, eller rettere sagt i et litt kaotisk vekslingsfelt. Når du står der kjenner du det. Forventningene, usikkerheten, energien, oppstemtheten, nervøsiteten. Du veit hva du har gjort, men ikkje hvordan det kommer til å gå på dagens løp.

Tenker du kanskje på øktene du ikkje fikk gjennomført? På grunn av ein skade, ein forkjølelse eller bare de daglige 24 timene som ikkje alltid strekker til.

No er tida inne for å legge disse tankene bak seg. Tenk at du faktisk har valgt å løpe her. Tenk på at dette er ein spennende utforTenk på hva du faktisk har fått gjort av økter. De gode øktene. De gangene du virkelig har klart å pushe kroppen din.

Det er her og no som teller. De neste minuttene. Du bestemmer at du vil fokusere på deg sjølv. Ikkje de du løper mot. Slipp alle de negative tankene du har om deg sjølv. Ikkje sammenlign deg med andre løpere. Du er god nok akkurat som du er.

Foran deg har du ein mulighet. Du skal løpe med pinnen i hånda, ta i mot energien fra de som heier. Prøv å se for deg at du løper effektivt og med bestemthet mot målet ditt. Ønsk smerten som kommer med melkesyren velkommen. Smerten er et signal på at du pusher kroppen din fremover. Ein positiv smerte. Pinnen skal frem.

Du er klar! Du er sterk! Du løper!

 

Hvordan løpe Holmenkollstafetten?

Foto: Eirk Førde 


Etter å ha fått fleire spørsmål til hvordan ein skal løpe etappen sin på Holmenkollstafetten, vil eg dele noen råd og tips med dere. Dere finner beskrivelser av sjølve etappene på www.holmenkollstafetten.no, men her er altså mine råd til hva du bør tenke på: 

 1. Knud Knudsens plass - Louises gate 1100 m
 2. Louises gate - Wolffs gate 1070 m
 3. Wolffs gate - Wilhelm Færdens vei 600 m
 4. Wilhelm Færdens vei - Forskningsveien 1910 m
 5. Forskningsveien - Holmenveien 1260 m
 6. Holmenveien - Slemdal skole 1240 m
 7. Slemdal skole - Besserud 1790 m
 8. Besserud - Gressbanen 1810 m
 9. Gressbanen - Holmendammen 630 m
 10. Holmendammen - Frognerparken 2840 m
 11. Frognerparken - Nordraaks gate 1530 m
 12. Nordraaks gate - Arno Bergs plass 370 m
 13. Arno Bergs plass - Camilla Collets vei 1080 m
 14. Camilla Collets vei - Bislettgata 720 m
 15. Bislettgata - Mål 500 m

 

1. etappe - St Hanshaugen

Den som løper den første etappen har ansvaret for stafettpinnen. Her starter alle samtidig og det blir mye armer og bein, så ta hensyn. Her er det viktig å spare litt på kreftene når løypa går slakt oppover Geitemyrsveien de første 400-500 meterne, for så å heller gi litt gass når det blir litt brattere over bakketoppen og ut av den krappe venstresvingen. Herfra er det bare å holde høy frekvens i den slake nedoverbakken ned mot veksling i Louises gate.

2. etappe - Norabakken

Etter veksling i Louises gate går det slakt nedover forbi Bislett Stadion og inn i rundkjøringen ved Bislett Bad. Du får då lett høy fart som du kan ta med deg inn i den første del av stigningen oppover Norabakken forbi Fagerborg kirke og videre inn i Pilestredet. Her er det bratt; viktig å holde en høy frekvens og korte ned stegene for ikke å få for mye melkesyre. Husk at det er fortsatt noen hundre meter igjen til veksling etter toppen av bakken! Det er som alltid viktig å tenke på frekvensen med en gang motbakken slutter, her er det mange som bare har som mål å komme seg opp bakken, men du skal jo løpe fortere på flaten når bakken er unnagjort!

3. etappe

Her kommer en av de korteste etappene i stafetten. Det er dermed duket for fart og melkesyre. Etappen starter med et flatt stykke på ca. 350 meter. Prøv å finne en jevnt høy fart her for så å øke tempoet ytterligere når den går litt svakt nedover siste 150 meterne. Husk at har du fart igjen på toppen kan du tjene mye inn mot veksling, når mange drukner i melkesyre.

4. etappe - Berg og dal

«Berg og dal» er ein av de mest kjente etappene i Holmenkollstafetten. Etappen er relativt kupert, derfor navnet. Mange av de beste 1500 meter løperne blir satt til å løpe denne etappen, inkludert meg. Så denne etappen kan eg godt:

Etappen starter med 150 meter slak nedoverbakke og så ca. 100 meter flatt før det stiger oppover mot Universitetet. Finn en god flyt ned her, men hold igjen farten i første motbakke, for du vil ikkje løpe på deg for mye melkesyre så tidlig. Herfra er det mye opp og ned, og svingete før man kommer til Forskningsparken, så prøv å finne korteste vei i svingene. Egentlig så ser det nokså flatt ut, men det er svak motbakke helt til du kommer mot trikkeskinnene. Den nedoverbakken du kommer til då er det bare å fokusere på å øke frekvens og ta med farten inn i motbakken opp mot Forskningsveien. Løp over bakketoppen og gi alt du kan nedover og på flaten inn mot veksling! Puh? Fikk litt høy puls av å bare skrive om etappen ;)

5. etappe

Dette er en etappe som er viktig å holde tempoet oppe over tid. Du starter med oppoverbakke, så pass på å ha god frekvens og lave skuldre, ikkje sprint. Etter denne er det et svingete parti nedover der du må passe på å løpe korteste vei og finne god flytfart. Sett inn spurten opp den siste motbakken fra Vindern sentrum og gi alt du har.

6. etappe - Lille Besserud

Det er fra denne etappen det begynner å stige! Etappen starter i Holmenveien ved Vinderen og stiger ca. 60 høydemeter fram til vekslingen på Slemdal, altså er det bare å innstille seg på å jobbe hardt disse minuttene. På denne etappen er det viktig å finne en god rytme og korte ned steget noe, for du kan møte på bakker med opptil 9 % stigning! Finn en jevn fart der du puster mye, men ikke opparbeider for mye melkesyre første halvdel. På toppen er det fremdeles 200 meter til veksling. Husk å øke frekvens og bite tenna sammen her. Etappens lengde er 1240 meter, men normal løpstid ligger på mellom 4:00 min og 6:50 min, det gir en god indikasjon på at du møter noen tøffe motbakker underveis.

7. etappe - Besserud

Klatreetappen. Her må du være innstilt på et blodslit. Pass på at du ikkje varmer opp for mye her hvor det er som brattest. Du vil virkelig ha alle krefter du kan for å møte 1,8 km blodslit hvor du skal opp 87 høydemeter og det er en gjennomsnittlig stigningsprosent på 5 %. Denne er klassifisert som en kategori 4-stigning! Her er det uhyre viktig å spare litt krefter i starten og komme inn i en god og jevn rytme. Det er viktig å korte inn steget og ikke dra til alt for mye på de små flatene. Men bruk hver flate til å sjekke frekvensen og ta noen dype pust før du løper inn i neste brattbakke. For det kommer til å gå oppover igjen, og da er det ikke gøy å være tom!

8. etappe - nedover

?What goes up, must come down?. Sånn er det også på Holmenkollstafetten, for når toppen på Besserud er rundet er det en bratt og berykta nedoverbakke. Etappen snirkler seg nedover fra toppen av Besserud og helt ned til Gressbanen. Etappen er totalt 1810 meter lang og har en gjennomsnittlig stigningsgrad på ? 5,8 %. Her gjelder det å ikke bremse farten ved å sette foten langt foran seg, du får da en tung etappe. Prøv å holde en god flytfart med en høy frekvens. Samtidig som du må jobbe med å ligge frempå. Du kan late som du skal løpe en litt kortere etappe (altså skru opp tempoet sammenlignet med en flat etappe med samme lengde) ettersom denne er snill for hjertemuskelen. Husk å løpe korteste vei i 180 graders svingen og når du kommer ut på flata vil det kjennes ut som du løper oppover. Da er det bare å sette inn et gir med rask frekvens og jobbe seg til mål. Pass på at du ikkje løper med nye sko på denne etappen. Då blir det garantert gnagsår:/

9. etappe - Gressbanen

Her er det ikkje så mye å si om etappen ettersom den er nokså rett frem og går svakt nedover. Den kan løpes raskt, så det er bare å få opp tempoet i starten. Det handler då om å finne en rask flyt og god rytme nedover og få med deg farten på slutten og spurt til mål.

10. etappe - lang etappen

Husk å stå klar til å ta i mot pinnen fra de som kommer i rask fart fra Gressbanen. Du har en lang etappe foran deg og bør ikke starte like raskt som du ser de komme løpende i. Etappen din starter veldig lett nedover, her er det bare å flyte på med høy frekvens og lite stem. Prøv å være frempå og løpe med lave skuldre. Ved undergangen flater det litt ut, pass på å løpe smart i disse krappe svingene som kommer. Kjappe steg ut av svingen for å komme opp i riktig tempo så raskt som mulig. Det kommer et lite grusparti med litt motbakke, her er det viktig å ikke løpe på seg for mye melkesyre men holde litt igjen. Så løper du det du har siste del i Monolittveien. Ta farten med deg over fartshumpene og få med deg fart inn i den siste bakken opp mot veksling.

11. etappe - Frognerparken

Du har fått en ganske lettløpt etappe der mye går på grus. Kan være fint å ha sko med litt mønster i sålen. Den starter med ei litt bratt kneik til topps i Frognerparken. Ta med deg farten du får nedover og finn en finn ein fin rytme med høy frekvens. Ut av parken går underlaget over til asfalt. Det kjennes ofte godt ut å komme til et hardt underlag etter grusløpingen, så ta med deg det og jobb med å ha kort tid i bakken. På slutten går det går litt oppover mot veksling, og her er det bare å bite tenna sammen, øke frekvensen og virkelig gi de siste kreftene.

12. etappe - Sprinten

Det blir ein kort beskrivelse av den korteste etappen i stafetten. Her gjelder det å bare komme seg raskt opp i fart når du får tak i pinnen og velge den korteste linja gjennom svingen. Husk å ta noen veldig raske steg i utkanten av svingen og kom deg opp i super fart. Her er det bare å løpe hardt heile veien. Ta deg tid til å skyve fra i steget, sånn at du ikkje bare blir løpende med høy frekvens. Og husk god oppvarming ettersom du skal "gønne på" ut fra start. Vi vil ikkje ha noen strekk i lår, legger eller akilles!

13. etappe

Her får du pinnen raskt eller muligens fra en sprinter som er full av melkesyre og ikkje kommer seg så raskt mot mål. Vær forberedt på begge deler. Uansett; få med deg pinnen og start ditt eget løp. Den slake nedoverbakken i starten gjør det enkelt for deg å finne ein fin rytme, pass på å løpe korteste vei gjennom svingene. I den slake motbakken mot slutten er det viktig å ha krefter til å øke frekvensen og farten for å spurte mot veksling. Det er alltid godt å ha litt krefter igjen sånn at du kan ta igjen de som begynner å bli slitne mot slutten!

14. etappe - Sjarmøren

Tradisjonelt kalt «Sjarmøretappen». Etter navnet å bedømme kanskje du er den på laget som er mest opptatt av å se godt ut og løpe en relativ enkel etappe med masse publikum ;) Neida, etappen er relativ lett nedover/flat før det går over i en slak motbakke, her er det mye publikum, så ta med deg alle heiarop og vær stolt av løpingen din. Øk farten nedover mot rundkjøringen og få med deg den farten inn til veksling. Fleire stafetter har blitt avgjort her, så det er bare å gi alt av krefter! 

15. etappe - finalen

Her skal du avslutte vårens vakreste eventyr inne på selve Bislett stadion. Hva er vel meir stas enn det? Få med deg pinnen og løp kontrollert den lille kneika opp mot maratonporten. Løp så gjennom maratonporten og få med deg god fart nedover, men husk at du skal løpe over en heil runde inne på stadion og ikkje rett til mål, som kan være fristende! 

LYKKE TIL ALLE LØPERE!

 

Forbered deg til Holmenkollstafetten


Foto: Bilder fra Holmenkollstafetten 2016 hvor vi (Tjalve-jentene) vant! Lånt fra kondis.no

På lørdag arrangeres vårens vakreste eventyr, nemlig Holmenkollstafetten! Du er kanskje ein av de som skal løpe? Fleire tusen løpere skal løpe med mye melkesyre denne dagen, og ingenting varmer et løpehjerte meir enn å se så mange dedikerte løpere i gatene. Den nervøsiteten som er før start, er til å ta og føle på. 

No tenkte eg å gi dere et tips som kan gjøre at dere løper enda fortere på lørdag. For kanskje noen av dere har som mål om å løpe fortere enn i fjor? Kanskje bedriften din ønsker å slå konkurrenten sin ned i støvlene?! Haha? Vil vi ikkje alle bite fra oss når vi får startnummer på brystet og stafettpinnen i hånda?!

Det som er sikkert på lørdag er at du kommer til å få smake på melkesyra. Etappene er jo virkelig mellomdistanse løping, og det er det vi mellomdistanseløpere trener mye på; å løpe fort sjølv om melkesyra har inntatt musklene i beina. Dokke har vel ein mulighet før lørdag å kjenne på denne sviende gode følelsen. Dermed er det ikkje snakk om å hvile seg i form endå, men faktisk ta på seg løpeskoa i ettermiddag/kveld og løpe noen harde intervaller.

Kroppen vår får nemlig sjokk første gang den kjenner på å bli skikkelig sliten på en distanse som varer over litt tid. Hverken bein og armer kjennes ut som de helt adlyder det du forteller de, og sånn er det for alle. Derfor er det flott å løpe noen intervaller der du kjenner skikkelig på melkesyra i dag og dermed er litt meir vant med følelsen som venter deg på lørdag. For når du klarer å løpe fort sjølv med slitne muskler, då er det gøy å løpe konkurranse.

Din etappe er et viktig utgangspunkt. Skal du løpe en etappe med:

 1. Mye motbakker, anbefaler eg deg å finne en motbakke i dag og løpe intervaller der. Pausene blir då å gå/småjogge ned igjen.
 2. Nokså flat, anbefaler eg deg å finne en relativ flat eller lettkuppert løype
 3. Nedoverbakke, anbefaler eg deg likevel å løpe relativt flatt, men å ta noen stigningsløp på ca 4x100 meter istedenfor de to siste intervallene for å kjenne på at du klarer å holde en god frekvens nedover og tør å pushe deg litt frempå (motsatt av å bremse;). Det er nemlig sånn at det kan være tøft for knær og lårmuskler å løpe nedover, så her må du spare kroppen din sånn at du er mest mulig klar for lørdag.

Økta dere kan kjøre er 10x1 minutt med 1 minutt pause. Tempoet skal være nokså raskt, men ikkje fortere enn at du klarer å løpe de 4 siste raskere enn de 4 første. Du blir skikkelig andpusten og det kommer til å svi litt i beina. Men pass på at du ikkje tar ut altfor mye. Etter denne økta trenger du bare å trene rolig (eventuelt ei lita terskel økt) i noen dager og så vekke kroppen igjen med noen stigningsløp på fredag.

Noen spørsmål?

Eg hadde ein skikkelig god følelse når vi vant heile Holmenkollstafetten med Tjalve jentene i fjor. Skulle gjerne vært med de å løpe i år også, men med denne voksende magen og noen småplager blir det ikkje start i eliteklassen. Eg klarer likevel ikkje å holde meg unna, så bedriftsklassen kommer dere til å se meg løpe i:)

Still gjerne spørsmål om de ulike etappene eller hva som helst, så lager eg et eget innlegg med Q&A! 

#ByttUt ved graviditet - Kosthold ISorry at det har vært stille noen dager fra denne kanten, men her har en skikkelig forkjølelse herjet og tatt over all energi. Men back on track no. Magen vokser i hvert fall og etter en løpetur ser den slik ut.

Tenkte at det var på tide å få ut noen innlegg om graviditet. Har jo tenkt, lest og levd etter graviditetens regler ;) i mange måneder no, så føler at eg har god kunnskap om hva vi bør passe på. I tillegg er eg jo utdanna klinisk ernæringsfysiolog, som mange av dere veit. 

Det er jo noen ting vi må tenke over og endre når den lille spiren har satt seg. De kroppslige endringene er jo ein ting, og har stor innvirkning på treningen disse månedene, men det er jo viktig å være obs på hva vi putter i oss av mat og drikke også. Første innlegg blir derfor om hva vi anbefales å kutte ut eller spise/drikke mindre av i kosten vår og hva vi kan erstatte det med.

 • Bytt ut p-pille (eller annen prevensjon) med folat-tilskudd. Første bud er å starte med folat-tilskudd når du tenker tanken på at du vil ha barn. Det vil ikkje være ofte dere hører fra meg at det er bedre med tilskudd enn vanlig mat, men for å være sikker på at du har en god folatstatus i det barnet blir unnfanget og de første ukene når utviklingen og lukkingen av nevralrøret finner sted, bør de aller fleste av oss ta kosttilskudd med folat. Nok folat i disse ukene kan nemlig gi lavere risiko for nevralrørsdefekter som blant annet ryggmargsbrokk hos barnet.
  • ByttUt: Fint brød med grove kornprodukter
  • Spis mye grønne grønnsaker som brokkoli, grønnkål, rosenkål og spinat, i tillegg til frukt som appelsin og bær gjennom hele svangerskapet, også etter de første 3 månedene.
 • Kutt all alkohol. Det er vel det enkleste rådet å forholde seg til. 
  • ByttUt: alkohol med andre gode drikker. Selvfølgelig bør jo tørstedrikken alltid være vann. Men når du skal kose deg sammen med andre som drikker vin/øl til maten, er det jo litt stas å ha noe godt oppi glasset sjølv. For min del har det blitt gode eplejuicer eller vann med kullsyre. Å drikke brus med smak til god mat er ikke noe for totalopplevelsen spør du meg. Ellers er det jo helt nydelig med ferskpresset juice av ulik slag. Bare å finne frem juiceren, jenter!
 • Kutt ut røyk/snus. Enough said!
 • Reduser koffeininntaket. Åhhh? Eg koser meg alltid med nytrukket svart kaffe om morgenen. Når eg fant ut eg var gravid, gikk eg ned til å drikke ein kopp kaffe om dagen (og det var selvfølgelig om morgenen). Men etter det hadde gått et par uker til fikk eg aversjon mot alt av kaffesmak og kaffelukt. Kroppen er finurlig sånn? Akkurat som ved forrige graviditet! Drakk ikkje noe kaffe før eg ba mannen om å ta med ein kopp kaffe på sykehushotellet på Ullevål dagen etter fødsel. Må le når eg tenker på reaksjonen hans? Blei litt forfjamsa når eg hadde mast så mye om at eg ikkje orka lukta av kaffe ein gang i 9 måneder og så tar det 1 dag og min elsk for kaffe var tilbake;)
  • ByttUt: Kaffe med koffeinfri kaffe. Svart te med frukt te. Koffeinholdige drikker og brus med vann/juice/kullsyrevann.
 • Toxoplasma og listeria. Noen matvarer kan inneholde mikroorganismer eller stoffer som kan være skadelig for fosteret. Der for er det viktig å holde seg unna disse i hele svangerskapet. 
  • Toxoplasma (T. gondii) er en parasitt som har sitt endestadium i tarmkanalen hos kattedyr. Du kan bli smittet enten ved å ha direkte eller indirekte kontakt med avføring eller ved å klappe dyr. Indirekte kan du bli smittet gjennom mat og drikke som er forurenset med avføring fra dyr, for eksempel uvasket frukt eller grønnsaker. Du kan også bli smittet ved å spise rått kjøtt fra dyr som er smittet med toxoplasma.
   • ByttUt: Få noen andre til å bytte kattesanden. Kjøp gjerne de ferdig vaska salatene i stedenfor de du vasker selv. Kan i noen tilfeller være vanskelig å få all sand bort fra ruccolaen, spør du meg.
  • Listeria (L. monocytogenes) er en bakterie som finnes naturlig i vann, jord og råvarer og kan finnes i en rekke ulike matvarer. Listeria smitter først og fremst gjennom matvarer som spises uten oppvarming og matvarer som oppbevares lenge i kjøleskapet.
   • ByttUt: Spis kun pålegg som har god tid til utløpsdato. Bytt ut alle oster som er laget på upasteurisert melk. Parmesan som er en hard ost kan brukes. Muggoster bør byttes ut med harde oster. Spekemat kan spises om du varmer det opp. F. eksempel som topping på pizza der den varmes til over 70 grader. Det fikser en grillfunksjon i stekeovnen greit! Dersom du varmer en saus til over 70 grader (eller til kokepunktet for å være på den sikre siden kan du også nyte smaken av blåmuggost dersom det er det du craver ;)
 • Lakris. Ny forskning fra Finland viser at det kan være skadelig for fosteret om mor spiser mye lakris. Dette er på grunn av skadelige effekter av glycyrrhizinsyre, et hormonforstyrrende stoff som finnes i lakrisplanten. 
  • ByttUt: De få lakrisbitene med oppskåret frukt. 
 • Noen typer fisk og sjømat en skal være forsikitg med: Her er det snakk om helsefarlige stoffer som ofte lagres i fettet til fisken. (Det lagres jo i våre fettlagre også. Derfor en skal være litt obs på å gå for raskt ned i vekt ved ammingen når mini er kommet ut).
  • ByttUt:
   • Rakfisk (bakterier).
   • Selkjøtt (fremmedstoffer).
   • Blåkveite over tre kilo (fremmedstoffer).
   • Ferskvannsfisk av typen: All gjedde, abbor over 25 cm, ørret over en kilo, røye over en kilo (fremmedstoffer).
   • Eksotisk fisk som: Hai, sverdfisk, skater og fersk tunfisk. Tunfisk på boks er helt trygt (fremmedstoffer).
   • Fiskelever og produkter med fiskelever, som for eksempel rognleverpostei (fremmedstoffer).
   • Brunmat i krabbe, fordøyelseskjertelen i kamskjell og nyren i o-skjell (fremmedstoffer).
  • Sushi kan en (etter mine preferanser heldigvis) spise. Bare pass på at den er fersk og at det er lagd av fisketyper som du ikke finner på lista over. 
  • Spis gjerne mager fisk som torsk og skrei. Det har eg gjort mye av de siste månedene :)

Neste blogginnlegg om graviditet vil eg skrive om hva kroppen har økt behov for og hvordan vi kan passe på at vi får i oss nok av dette gjennom en variert kost! Om dere vil høre det fra meg då:)

Noen nyttige lenker om du er gravid (som mye av infoen er hentet fra):

Ferdig løpt - Sentrumsløpet

Alle de nydelige bildene fra i dag er tatt av Eirik Førde! Takk!

Har pulsen gått ned etter dagens konkurranse? Gikk det bra? Bedre enn forventa? Gikk det dårlig? Eg er spent på alle løpshistoriene deres!

Å løpe gjennom Oslo's gater gjør meg alltid så stolt! Dette er vår by og vår historie. I dag skinte sola, gradene krøyp oppover og forholdene blei skikkelig bra. Ja, tenk om løpet var i går liksom:/ Tenker også det var noen som kjente at de blei litt varme i topplokket. Etter ein lang vinter er vi ikkje vant med at sola varmer oss opp på ein løpetur.

Ei som imponerte meg i dag er trebarnsmamma (!) Ragnhild Kvarberg som vant kvinneklassen på 34.10. Wow! Vi er like gamle og har i mange år konkurrert med hverandre på friidrettsbanen. EM i Barcelona i 2010 var sist gang vi løp på den internasjonale arena sammen! Det motiverer meg veldig og se mødre som løper fort, sjølv som jobbende 2- og 3-barns mødre.

Go mamas out there!

Fleire av dere som har vært med på mine løpegrupper i vinter var med og løp i dag, eg gleder meg virkelig til å høre deres historier. Det er veldig motiverende å høre om andre sine lykkelige løpshistorier, de tar eg med meg og bruker som god motivasjon. Eller lærdom dersom de er av et meir negativt kaliber. For tenk på alle de som ikkje perset eller opplevde å ha dagen gatelangs i dag. De sitter igjen med den vel kjente tomhetsfølelsen. Fellesnevneren for begge gruppene er likevel at no er der over!

For meg er det alltid et lite tomrom etter et viktig løp. Om det har gått bra eller dårlig, er egentlig det samme... Min oppskrift er då å sette seg et nytt mål, fortere enn fort. Det gir ein ny giv til å løpe ein tur i morgen også, eller i hvert fall å få gått ut litt stølhet av leggene. Noen med stølhet i leggene allerede kanskje?!

Her er Odd-Bjørn Hjelmeseth og Finn Kollstad i fint driv på oppløpet:

Her er resultatlista over topp 10!

Sentrumsløpet - siste forberedelser

Her er meg på Karl Johan fra Sentrumssprinten i 2014. Bildet er hentet fra www.sportsmanden.no 

Endelig er dagen her; du skal løpe 10 km eller 5 km i morgen!

Det er bare å slappe av no ikveld og lage en god plan for morgendagen. Mitt forslag for et tidsskjema:

 • 16.00 går startskuddet
 • 15.00 spise en liten banan eller noe annet. Kanskje en halv energibar.
 • Siste 2 timene før start bør du passe på å drikke omtrent 0,5 liter men i små doser
 • 12/13 spise en lett lunsj med mest karbohydrater og litt proteiner
 • 09.00 Spise en god frokost
 • 08.00 Stå opp 

NB! Ikkje prøv ut noe nytt i matveien i morgen!

 

Hva skal du ha på deg?

Med de forholdene som er i morgen ville eg løpt med shorts, lange sokker og en langermet t-skjorte eller super. Om sola virkelig skinner gjennom og vinden løyer er det jo mulig å ta på singlett/t-skjorte. Tenk at du kan gjerne være litt kald på startstreken, og du blir jo varmere etterhvert. Det å løpe med for mye klær er ikkje bahagelig.

Hvordan skal du varme opp?

Det er lurt å varme opp før du løper. Løp heilt rolig i 10 til 15 minutter før du setter opp farten litt i et par minutter. Ha god tid til å gå på do, knyte skolisser osv. Til slutt kan du løpe noen stigningsløp. Det holder nok å starte ca 40 minutter før du starter. 

Når bør eg være klar til start?

Vær klar til å gå til din pulje 10 minutter før start. Ikke stå der i 30 minutter og bli kald. Det fører ofte til at en blir litt sliten i hodet også.

Disponer kreftene dine!

 1. Prøv å løpe jevnt! Hold litt igjen den første bakken opp mot slottet. Når startskuddet er en super klar og full av adrenalin, men pass på for det kan være litt tøft for kroppen å løpe på seg mye melkesyre den første kilometeren. Du bruker da noen kilometer for å kvitte deg med melkesyre. Altså hlold deg i tøylene og la de galne få løpe litt fra deg. Tenker at du kommer til å ta de igjen de siste kilometeren.  
 2. Jobb med deg sjølv underveis. Å løpe sin beste 10 kilometer krever at du blir sliten. Etter 5 kilometer kommer nok tanken; "Eg klarer ikkje å løpe like fort inn", men det klarer du! Det er bare å tenke at uten smerte kommer ingen resultat. Tenk på at du skal løpe med god frekvens. Det er lett å komme inn i en litt seig rytme. 
 3. Finn en rygg, men ikkje sovn. Det er fantastisk at du løper med så mange andre! Dra nytte av det! Finn deg en rygg eller en gruppe med løpere som er på ditt nivå. Bare pass på at de ikkje sakker ned tempoet midtveis, det er her du må være oppmerksom. Løp litt fort en nedoverbakke sånn at du kommer inn i ein ny rytme og finn deg ein ny rygg. 
 4. Drikke underveis? Det er ikkje nødvendig å drikke om du løper under en time på mila. Dersom du blir varm i topplokket kan du jo helle litt vann over hodet.

Lag deg ein god plan no før du legger hodet på puta. Skriv gjerne ned hva du skal spise, sånn at når matlysten blir dårlig og nervøsiteten tar de, følger du bare planen. Enkelt og greit!

Masse lykke til i morgen! Eg kommer for å heie :)