hits

Lunsj

Perfekt påskebrød

Eg har virkelig ein svakhet for bakverk. "Alle" har fått servert min doble focaccia og eg får ofte spørsmål om å lage enten den eller rundstykker eller boller. Som regel prøver eg å gjøre baksten sunnere ved å bruke grovt mel og ingredienser som gjør at den metter godt.

Når vi skal ut på tur kan eg lage rundstykker som har innbakt egg, og det er bare å ta med kaviartuben. Kanskje du såg det på TV serien "Naturopplevelser for livet" som eg var programleder for? (Skal legge serien ut her seinere!) Når eg såg denne oppskriften til Fru Timian fikk eg vatn i munnen og sjekka ingredienser i skuffer og kjøleskap. Dermed lagde eg ein variant av min focaccia og Fru Timian's nydelige Tortano.

Det er jo heilt genialt at du kan servere brød og pålegg i ett! Server gjerne med litt salat til. Lover at det både ser og smaker fantastisk!

Oppskriften får du her:

Dette trenger du:

 • 500 g sammalt hvete
 • 200 g byggmel (finmalt)
 • 100 g hvetemel
 • 1 ts salt
 • ½ pk tørrgjær
 • 2 dl kesam (original)
 • 3 ss olivenolje
 • 5 dl vann, 25 grader
 • 6 egg
 • 100 g salami (eg brukte siciliansk salami)
 • 100 g mozarella (eg brukte en fettredusert)
 • 150 g parmesan
 • Fersk pepper
 • Olivenolje
 • 5 ss fersk timian
 • 1 rosmaringrein

Slik gjør du:

 1. Ha vann, olivenolje og kesam i en bakebolle og tilsett sammalt hvete, rugmel, salt og tørrgjær. Elt deigen sammen i ei kjøkkenmaskin med eltekrok. La den stå på medium til lav hastighet i 10 minutter, tilsett hvetemel sånn at den akkurat slipper bakebollen. Dryss litt olivenolje over så holder den seg fuktig. Dekk bollen med plast og la deigen heve til dobbel størrelse, ca. 1 time.
 2. Kok eggene i 5 minutter, og la de stå under rennende kaldt vann i 1 minutt. Så skreller du de forsiktig.
 3. Dryss litt mel på bakebordet og hvelv deigen ut. Ta av deig tilsvarende ein tennisball og legg den til side.
 4. Klem resten av deigen flat og fordel salami, timian og revet ost over. Rull deigen sammen og kna den sammen til fyllet er godt fordelt. Her er det bare å jobbe godt med hendene!

5. Rull deigen ut til ei lang pølse på rundt 65 centimeter. Legg den over på et bakepapirkledd stekebrett samtidig som du former den til ein sirkel. Lag 6 hull, jevnt fordelt rundt sirkelen. Legg eggene forsiktig ned i hullene.

6. Del deigkulen som er igjen i 12 like store deler og rull hver ut til ein pølse på 10 cm. Legg to i kryss over eggene. Stikk inn ein liten rosmarinkvast under disse.

7. Dekk ringen med kjøkkenhåndkle og sett den til heving på et lunt sted til den blir ca. dobbel så stor. Det bør ta mellom 45 og 60 minutter.

8. Sett stekeovnen på 200 grader og stek brødet 25-30 minutter nederst i ovnen til den er gyllen.

La den kjøle seg ned litt før du serverer til familie og venner! Perfekt for å dele :)

Legger til et bilde av to av typene mjøl eg brukte i dag. Ingen reklame, men bare informasjon om noe eg liker veldig godt!

Påskeomelett med asparges

Foto: Margrethe Myhrer (fra boka Winning Food)


No nærmer det seg påskeferie for de fleste av oss. Noe av det er elsker med ferier er å ha ekstra god tid til å lage og spise deilig mat. Hvem liker ikkje det? Her er en super omelett med deilige grønne grønnsaker. Men det som er mest genialt med omelett er jo at en kan variere de i det uendelige. Se hva som er i kjøleskapet av grønnsaker og prøv deg frem. Om du drysser litt parmesan eller fetaost over blir det sjeldent feil!

Oppskriften under er til 3 personer. 

Du trenger:

6 egg

2 ss vann

12 asparges

100 g spinat

1 liten løk

Flytende margarin/smør til steking

Litt salt

 

Slik gjør du:

 1. Skjær opp løk, brekk av tuppen på aspargesen og del de på langs. Vask spinaten.
 2. Stek løk, asparges og spinat lett til spinaten faller litt sammen i den flytende margarinen.
 3. Pisk egg sammen med vann, hell det over i stekepanna og stek på middels varme. I begynnelsen kan du flytte røra innover mot midten med stekespaden for å få det til å steke fortere.
 4. Det kan være litt vanskelig å få omeletten til å stivne når den er tilsatt mye grønnsaker. Et enkelt triks er å steke den litt på plata først, og så sette den i en oppvarmet stekeovn på 180 grader. Da slipper du problemer med svidd bunn.
 5. Servér på deilig grovt brød fra din lokale baker, eller lag saftige rundstykker som eg kommer med oppskrift på en av de neste dagene!

Ha ein super fredag dere! Og ikkje gløm å ta en treningstur i det nydelige været (ihverfall skinner sola her i Oslo!)
 

Bytt ut risenFoto: Espen Olsen

Når eg var student lagde eg ein stor porsjon med stekt ris med grønnsaker og egg i hvert fall en gang i uka. Stekt ris er supert å ta med i lunsj boksen og kan spises kald eller varmes opp, og det er veldig rimelig mat. I den seinere tid har eg byttet ut vanlig ris med byggryn eller blomkålcouscous. Konsistensen og egenskapen til raspet blomkål er super og kan brukes til mye. Bygg og blomkål vil også gi deg meir fiber, vitaminer og mineraler enn om du spiser hvit ris som også er full av raske karbohydrater. Vi ønsker jo å spise mat som gir energi som varer. Eg liker også at det er norske grønnsaker og korn som ikkje har reist halve jorda rundt før det ligger på matbordet vårt.

Her kommet ei av mine favoritt oppskrifter for lunsjer og den kan selvfølgelig varieres ved å bruke de grønnsakene/fruktene du liker best. Blomkålcouscous er ein frisk og deilig rett som eg oftest lager til lunsj, men som også er supert tilbehør til kjøtt eller fisk til middag.

 

Du trenger:

1 blomkål

1 granateple

2 (økologiske) epler

½ (økologisk) sitron

2 dl edamame bønner (soyabønner)

litt valnøtter

1 ss olivenolje

salt pepper

 

Slik gjør du:

            1. Rasp blomkålet etter å ha rensket det for blader. 

2. Press ½ granateple for juice og hell det over i en liten bolle sammen med 1 ss olivenolje og saften av 1/2 sitron og salt og pepper.

            3. Ta ut frukten fra resten av granateple.

            4. Rens edamame bønnene. Edamame bønner finner du i flere velassorterte matbutikker. Men du kan også bruke grønne erter!

5. Skjær eplene i båter og stek de raskt (1 minutt på hver side) i litt olje eller smør. De får en herlig smak. Hell så over blomkål, og la det stå og surre omtrent 5 minutter til blomkålen er al dente.

6. Legg dette over på et fat og legg bønnene og granateple over, samt hakka valnøtter.

            7. Til slutt heller du over dressingen og serverer.

Om du lager retten kvelden i forveien er det lurt å ha dressingen i en egen liten boks, sånn at du tilsetter den rett før servering!

Bon appétit! 

 

 

Super sunn pai til lunsj

Hvem av dere har sittet og sett misunnelig bort på kollegaen i lunsjen? Ho eller han (ofte ho;) som drar frem fargerike digge lunsjer, uke etter uke... Mens du sitter der med de samme brødskivene?

 

Travelt om morgenen, ja, det har vi vel alle. Og derfor blir det så utrolig viktig å planlegge for å kunne bytte ut kjedelige matpakker med supre mettende lunsjer. Den neste uka vil eg hjelpe deg til å lage nettopp det!

 

Vi begynner med denne sunne paien som kan brukes til lunsj fleire dager. Du kan velge å lage den i en stor paiform som eg har gjort i dag eller i porsjonsformer som gjør seg enda bedre i lunsjboksen. Den er også perfekt til å fryses i porsjonspakker, så kan du ta den opp om morgenen og la den tine frem til lunsj. Smaker jo fortreffelig med litt blandet grønn salat til.

 

Her kommer oppskriften på denne sunne paien med grov bunn;

 

Dette trenger du:

Paideig

2 dl havremel

1 dl fint sammalt hvete (gjerne fibra)

2 dl kesam original

 

Fyll

6 vårløk

1 stor rød paprika

8 cherrytomater

1 ts olivenolje

50 g fetaost

 

Eggestand

1 dl kesam

5 store egg

1,5 dl melk

litt salt og pepper

 

Slik gjør du:

 1. Sett stekeovnen på 200 grader
 2. Bland sammen melet og kesamen med hånda. Det skal bli ein fast deig som du skal trykke ut i paiformen. Om den er litt hard kan du tilsette ei ss kaldt vann.
 3. Trykk ut deigen i ei paiform og stikk små hull med ein gaffel
 4. Stek midt i ovnen i 10 minutter til den er fin og lett gyllen og ta den ut av ovnen.
 5. I mens bunnen steker skjærer du opp grønnsakene i små biter og tomatene deler du i to.
 6. Stek det med litt olivenolje på middels varme i en stekepanne i omtrent 5 minutter.
 7. Pisk sammen egg, melk og kesam i en bolle.
 8. Legg grønnsakene i paiformen og hell over eggestanden før du tilslutt drysser over fetaost.
 9. Stek så paien i omtrent 30 minutter til eggestanden har satt seg.

Server den gjerne sammen med blandet grønn salat og noen cherrytomater.

 

Her får du en mettende lunsj full av proteiner, fiber og antioksidanter. Kanskje noen kollegaer blir litt misunnelige;)