hits

april 2017

Ferdig løpt - Sentrumsløpet

Alle de nydelige bildene fra i dag er tatt av Eirik Førde! Takk!

Har pulsen gått ned etter dagens konkurranse? Gikk det bra? Bedre enn forventa? Gikk det dårlig? Eg er spent på alle løpshistoriene deres!

Å løpe gjennom Oslo's gater gjør meg alltid så stolt! Dette er vår by og vår historie. I dag skinte sola, gradene krøyp oppover og forholdene blei skikkelig bra. Ja, tenk om løpet var i går liksom:/ Tenker også det var noen som kjente at de blei litt varme i topplokket. Etter ein lang vinter er vi ikkje vant med at sola varmer oss opp på ein løpetur.

Ei som imponerte meg i dag er trebarnsmamma (!) Ragnhild Kvarberg som vant kvinneklassen på 34.10. Wow! Vi er like gamle og har i mange år konkurrert med hverandre på friidrettsbanen. EM i Barcelona i 2010 var sist gang vi løp på den internasjonale arena sammen! Det motiverer meg veldig og se mødre som løper fort, sjølv som jobbende 2- og 3-barns mødre.

Go mamas out there!

Fleire av dere som har vært med på mine løpegrupper i vinter var med og løp i dag, eg gleder meg virkelig til å høre deres historier. Det er veldig motiverende å høre om andre sine lykkelige løpshistorier, de tar eg med meg og bruker som god motivasjon. Eller lærdom dersom de er av et meir negativt kaliber. For tenk på alle de som ikkje perset eller opplevde å ha dagen gatelangs i dag. De sitter igjen med den vel kjente tomhetsfølelsen. Fellesnevneren for begge gruppene er likevel at no er der over!

For meg er det alltid et lite tomrom etter et viktig løp. Om det har gått bra eller dårlig, er egentlig det samme... Min oppskrift er då å sette seg et nytt mål, fortere enn fort. Det gir ein ny giv til å løpe ein tur i morgen også, eller i hvert fall å få gått ut litt stølhet av leggene. Noen med stølhet i leggene allerede kanskje?!

Her er Odd-Bjørn Hjelmeseth og Finn Kollstad i fint driv på oppløpet:

Her er resultatlista over topp 10!

Sentrumsløpet - siste forberedelser

Her er meg på Karl Johan fra Sentrumssprinten i 2014. Bildet er hentet fra www.sportsmanden.no 

Endelig er dagen her; du skal løpe 10 km eller 5 km i morgen!

Det er bare å slappe av no ikveld og lage en god plan for morgendagen. Mitt forslag for et tidsskjema:

 • 16.00 går startskuddet
 • 15.00 spise en liten banan eller noe annet. Kanskje en halv energibar.
 • Siste 2 timene før start bør du passe på å drikke omtrent 0,5 liter men i små doser
 • 12/13 spise en lett lunsj med mest karbohydrater og litt proteiner
 • 09.00 Spise en god frokost
 • 08.00 Stå opp 

NB! Ikkje prøv ut noe nytt i matveien i morgen!

 

Hva skal du ha på deg?

Med de forholdene som er i morgen ville eg løpt med shorts, lange sokker og en langermet t-skjorte eller super. Om sola virkelig skinner gjennom og vinden løyer er det jo mulig å ta på singlett/t-skjorte. Tenk at du kan gjerne være litt kald på startstreken, og du blir jo varmere etterhvert. Det å løpe med for mye klær er ikkje bahagelig.

Hvordan skal du varme opp?

Det er lurt å varme opp før du løper. Løp heilt rolig i 10 til 15 minutter før du setter opp farten litt i et par minutter. Ha god tid til å gå på do, knyte skolisser osv. Til slutt kan du løpe noen stigningsløp. Det holder nok å starte ca 40 minutter før du starter. 

Når bør eg være klar til start?

Vær klar til å gå til din pulje 10 minutter før start. Ikke stå der i 30 minutter og bli kald. Det fører ofte til at en blir litt sliten i hodet også.

Disponer kreftene dine!

 1. Prøv å løpe jevnt! Hold litt igjen den første bakken opp mot slottet. Når startskuddet er en super klar og full av adrenalin, men pass på for det kan være litt tøft for kroppen å løpe på seg mye melkesyre den første kilometeren. Du bruker da noen kilometer for å kvitte deg med melkesyre. Altså hlold deg i tøylene og la de galne få løpe litt fra deg. Tenker at du kommer til å ta de igjen de siste kilometeren.  
 2. Jobb med deg sjølv underveis. Å løpe sin beste 10 kilometer krever at du blir sliten. Etter 5 kilometer kommer nok tanken; "Eg klarer ikkje å løpe like fort inn", men det klarer du! Det er bare å tenke at uten smerte kommer ingen resultat. Tenk på at du skal løpe med god frekvens. Det er lett å komme inn i en litt seig rytme. 
 3. Finn en rygg, men ikkje sovn. Det er fantastisk at du løper med så mange andre! Dra nytte av det! Finn deg en rygg eller en gruppe med løpere som er på ditt nivå. Bare pass på at de ikkje sakker ned tempoet midtveis, det er her du må være oppmerksom. Løp litt fort en nedoverbakke sånn at du kommer inn i ein ny rytme og finn deg ein ny rygg. 
 4. Drikke underveis? Det er ikkje nødvendig å drikke om du løper under en time på mila. Dersom du blir varm i topplokket kan du jo helle litt vann over hodet.

Lag deg ein god plan no før du legger hodet på puta. Skriv gjerne ned hva du skal spise, sånn at når matlysten blir dårlig og nervøsiteten tar de, følger du bare planen. Enkelt og greit!

Masse lykke til i morgen! Eg kommer for å heie :)

Sunn variant av Alfredo eller Carbonara pastasaus

Oppskrift på lettvinte og sunnere middagsretter kommer det mye av her på bloggen fremover! Det går ofte i tomatbasert pastasaus her i huset, men eg elsker egentlig ein hvit kremaktig pastasaus og i hvert fall når den er sunn. Ved å bruke blomkål i steden for fløte, blir den jo mindre energirik og du får i deg meir grønnsaker. Vinn, vinn altså og passer fint til hverdags. Oppskriften på ovnstekt rosenkål med chiliflak er noe eg bruker MYE om dagen, ikkje bare til denne oppskriften. Anbefaler virkelig å bruke meir av denne nydelige grønnsaken (og eg lover at den smaker tusen ganger bedre ovnsstekt enn kokt!).

For ei stund siden dro eg på besøk til Fru Timian som er ein av de flinkeste matbloggerne etter min meining. Alltid skikkelig gode oppskrifter både til hverdags og fest. Og hva er vel meir stas enn å lage mat sammen med andre som er super interessert i god mat? Vi koste oss med matlaging og skravling ein heil dag! 

Klikk deg inn her for å besøke bloggen til Fru Timian! PS! Det er hennes mann, Øystein Westlie, som har tatt de nydelige bildene av maten og av oss som koste oss når kokkelerte :)

Her har dere altså mitt bidrag til denne dagen:

Du trenger (4 porsjoner): 

 • 1 blomkål i biter 
 • 4 dl kyllingkraft 
 • 75 g parmesanost revet
 • 4 kyllingfileter
 • litt olje til steking
 • 1 pk cherrytomater 
 • 200 g spinat 
 • 4 porsjoner fullkorns spaghetti 

 

 • 1 pk ferske rosenkål
 • chiliflak (om du ikkje får tak i det, kan du bruke noen dråper chiliolje også)
 • 1 ss olivenolje
 • Litt salt 

 

Slik gjør du: 

 1. Sett stekeovnen på 180 grader.
 2. Del rosenkålene i to og legg de i ei ildfast form. Dryss litt (de er sterke, så ikkje for mye på) chili flak, salt og olivenolje og stek i 15-20 minutter. 
 3. Kok opp vann i ein kjele og tilsett blomkålen. Kok dette i 10 minutter.
 4. Samtidig koker du pasta etter anretning på pakken.
 5. Skjær kyllingfileten i biter og stek de i litt olje på medium til høy varme. Du kan krydre med litt salt og pepper etter smak. 
 6. Lag til 4 dl buljong av fond/flytende buljong eller buljongterning. Bruk gjerne vatnet blomkålen er kokt i til dette.
 7. Når blomkålen er kokt legger du den sammen med buljongen og revet parmesan i en blender eller foodprosessor og lar den gå til du har en jevn, tjukk saus. Hold igjen litt av buljongen så du kan justere tjukkelsen mot slutten. Kanskje bruker du ikkje alt...
 8. Så er det bare å anrette. Du kan velge om du vil blande alt i en gryte eller du kan la alle ta opp selv. Kanskje best for de mindre barna. I hvert fall her i huset ;)


 

Bytt ut kjedelig havregrøt!Hva er bedre mat enn havregrøt? Perfekt som mettende frokost til ein aktiv hverdag eller som måltid før du skal trene eller løpe konkurranse. Sammen med masse bær og frukt gir det kroppen din ein skikkelig bra mengde med fiber, antioksidanter og riktig type karbohydrat. Dersom du ønsker et høgre proteininnhold smaker det supert med cottage cheese som topping.

Denne varianten av bakt havregrøt er super om matlysten er litt dårlig før du skal konkurrere. Bare lukten kommer til å gi deg bedre appetitt, det kan eg love.   Her får du energi som fyller opp glykogenlagrene i musklene dine så du har riktig energi gjennom heile løpet. Dette er en variant av den tradisjonelle havregrøten som smaker ekstra godt. Fleire som eg kjenner eller har hatt kontakt med bruker nettopp denne som en god start på dagen. Oppskriften stod også i Runners World i år. Her er et sitat fra en løper:

"Stekt havregrøt som gjengitt i bladet er allerede blitt et fast innslag på frokostbordet her før alle fotball cuper for barna og før alle mine egne løp. Har perset på både 10 km og halvmaraton etter det uten at jeg kan peke spesifikt på grøten som eneste faktor, men den har nok bidratt i en eller annen form :)" 

- Sånne tilbakemeldinger er jo fantasitske å få. Med andre ord er det supert om dere vil dele bilder av mat som dere lager og hva dere liker evt ikkje liker med de! Bruk #ByttUt og mitt Instagram/Twitter profilnavn @runingvill. 

Oppskrift:

BAKT HAVREGRØT

Du trenger (2 porsjoner):

 • 1 kopp store havregryn
 • 1 kopp blåbær
 • 2 små bananer
 • 1 kopp vann
 • 1 kopp mandelmelk eller vanlig melk
 • 1 dl valnøtter
 • 1 ss lønnesirup
 • kanel (1-2 ts)

Slik gjør du:

 1. Sett ovnen på 180 grader
 2. Kok opp vann, havregryn og melk i en panne og tilsett litt salt og lønnesirup. Dette er nå en litt flytende grøt.
 3. Legg grøten i en ildfast form og du tilsetter oppskårne bananer, blåbær, kanel og valnøtter. Du kan gjerne pynte med noe av det oppå.
 4. Stek grøten i 15-20 minutter. Til den er gyllen og lukter nydelig ?kake?. Du kan også bytte ut bananene med eplebiter. Begge smaker fortreffelig!

PS! Kruset som eg bruker heime er ca 2,5 dl. 

Lag gjerne dobbel porsjon, så kan du spise det om kvelden før løpet samt som måltid omtrent 3 timer før du skal stille til start.

Foto: Espen Olsen (Matkanalen)

Optimale forberedelserFørst vil eg takke for alle de fine meldingene etter mitt blogginnlegg i går. Tenk at så mange av dere har ønsket oss lykke til og delt glede over at vi skal få et barn til. Veldig takknemlig for det.

Denne uka tenkte eg å vie til forberedelser til et løp her på bloggen. For det er mange ting en bør tenke på og mange feller en bør unngå. Det er jo tross alt disse siste dagene inn mot en konkurranse du kan toppe formen. Et av de viktigste stikkordene for å oppnå en formtopp er rett og slett overskudd. 

For å presse kroppen til sitt ytterste må du ha overskudd, kun då orker du å tyne ut alt du har av krefter og oppnå det aller beste resultatet du kan. Å få overskudd kan du gjøre ved å ha fokus på flere elementer i trening og hverdagen din:

1. Treningen bør trappes ned. Spesielt om dette er et av hovedmålene for sesongen. Det gjelder å gi kroppen hvile mellom de harde øktene frem mot et løp og den siste uka er det viktig å finne balansen med noen økter som gjør kroppen klar til å yte maks og noen heilt rolige økter eller fridager. For lite trening kan gjøre deg litt daff, så denne balansen er virkelig noe å finne frem til ut i fra din kropp, dine muskler og ditt hode. For meg kan dagene før løpet se slik ut:

 • ​Det er lurt med ei økt som eg beskrev her ca 10-7 dager før
  • Lørdag - RACETIME 
  • Fredag - Shake out (denne økta kommer eg med eksempel på torsdag her på bloggen!)
  • Torsdag - Rolig/hvile
  • Onsdag - Ei kort, men rask økt
  • Tirsdag - Rolig 
  • Mandag - Ei terskeløkt, for eksempel 30x1 minutt med 30 sekunders pause (litt kortere enn vanlig)

2. Du bør få nok hvile mellom øktene. Rolige nok rolige turer er ein ting, men en annen ting er å få hvilt nok eller på døgnet. Her er det bare å være litt streng med deg sjølv og ikkje sette opp avtaler i hytt og pine, samt passe på at noe av tiden du ellers pleier å stresse rundt tilbringes på sofaen (ein av få ganger eg anbefaler deg til å ligge med beina høgt;)

3. Prøv å få sovet nok. Det gjelder å planlegge at du kan sove minimum 7-8 timer hver natt. Rådet kommer fra ei småbarnsmor som ikkje har sovet sammenhengende ei natt de siste 4 årene. Men det som teller er at du har disse timene på lakenet. Du ligger ikkje med telefon eller andre nettbrett, men faktisk prøver å slappe av og aller helst sove. Siste natta før et løp kan være utfordrende i forhold til søvn, men dette har ikkje så mye å si for din prestasjon, så lenge du ikkje stresser med at du ikkje får sove. Eg skal også gi tips til hvordan du klarer å skru av nervøsitetsbryteren i et eget innlegg.

4. Å spise variert og sunt er superviktig som alltid. Du bør være ekstra påpasselig med å drikke nok disse dagene før du skal stå på startstreken. Då er det veldig viktig å ha ei drikkeflaske i nærheten på jobb/lesesal eller når du reiser til konkurransestedet. Siste dagen før et løp bør du ikkje overspise karbohydrater eller prøve deg på mat du aldri har smakt før. Hold deg til kjent mat som du veit kroppen din responderer godt på. Når det gjelder løpsdagen er det superviktig å ha ein god plan ettersom du er nervøs og appetitten ofte er veldig dårlig. Å bestemme på forhånd hva og hvor mye du skal spise er alltid ein god plan.

 

Dette er alle faktorer som spiller inn på ovrskuddet ditt på løpsdagen. Ha det i tankene de neste dagene! I morgen kommer ei oppskrift på havregrøt som gjør deg klar til å løpe fort :)

PS! Bilde er fra premiepallen 10 km i Stellenbosh i 2016. Pallplass bringer alltid frem smil!

 

4 år siden sist graviditet

Olympiade er betegnelsen på fireårs perioden mellom to OL. Som toppidrettsutøver går derfor tidslinja i fireårs sykluser. Ingen tvil om at OL hvert fjerde år er det store målet til utøvere i veldig mange idretter.

Hva er då det smarteste å gjøre etter en OL sesong?

Vi gjorde det etter London, med stor suksess. Sjølv om eg denne gangen ikkje dro til Rio, ettersom eg klarte kravet et par dager for seint😝, men det er likevel no det er best tid til neste OL.

I årene mellom OL har vi i friidrett store mesterskap med like høy kvalitet som OL, både VM og EM. Eg hadde virkelig sett frem til VM i London i august i år, men no venter noe endå bedre ukene etter.

Ja, du har gjetta riktig. Ein liten baby koser seg i magen min. Ferdinand ser frem til å endelig bli storebror. Pappaen er veldig stolt. Eg nyter å kjenne mye liv i magen og smiler på hver løpetur.

Over halvvegs i graviditeten puster eg meir, og trener mye mindre intensivt, men det er fint med periodisering. Sist graviditet gjorde bare godt for kropp (spesielt mine belastede heler og akilleser) og sjel. Å få Ferdinand har vært det største i våre liv og har berika meg og gjort meg til ein bedre løper.

Det aller viktigste for meg er familien og det har det alltid vært. Å bli ein familie på fire er virkelig stort for oss. Løping er ein livsstil og har for meg vært ein jobb (heldige meg). Det vil det fortsatt være i tillegg til at eg disse månedene har bedre tid til å jobbe med nye spennende prosjekter. Denne bloggen er et av de.

Temaet her inne vil dermed også være #byttut ved graviditet. Det er jo mange endringer som skjer med kroppen og mye vi gravide må gjøre annerledes enn vanlig. Tenker det kan bli ein egen ukentlig temadag. Bare å glede seg!

Genial økt ei uke før SentrumsløpetNeste lørdag går startskuddet for Sentrumsløpet. Eg vil derfor ta opp fleire temaer om hva du kan gjøre for å optimalisere formen siste uka før et løp. Og når det nærmer seg lørdag blir fokuset hva du bør gjøre på selve RACE DAY! (bare å skrive ordet gir meg frysninger).

Det å forberede seg til et løp er jo noe de fleste av oss gjør i mange uker og kanskje måneder, derfor er det så viktig å holde tunga beint i munnen den siste uka. Her kan du nemlig gå i noen klassiske feller. Eg trur de fleste ikkje tør å slippe opp treningen nok før et viktig løp. Det handler virkelig om å ha overskudd til å kunne ta seg ut maks. Det vil selvfølgelig være ein forskjell på om du løper et løp som opptrening til ditt virkelige mål (då fortsetter du bare med den treningsmengden det krever) eller om dette er et av de viktigste løpene dine i år.

For mange er Sentrumsløpet nettopp dette - et av årets viktigste mål!

Målet dere har satt dere kommer jo heilt an på hvilket nivå dere løper på. Men felles for veldig mange av oss er at vi har et mål om å forbedre oss fra sist løp. Være bedre enn i fjor. Målsetting og planlegging av løpet vil eg komme tilbake til i et annet innlegg. No skal eg rett og slett fokusere på ei enkel økt som er bra gjennomkjøring 10-7 dager før konkurransen. 

Det er med andre ord no det er på tide å gjøre unna siste ordentlige hard økt før Sentrumsløpet. 

 • For deg som skal løpe 10 km: Å løpe 10 kilometer så fort du er i stand til krever at du veit omtrent hvilket tempo du kan holde. Kun då er det mulig å treffe riktig åpningsfart. Dette kan du øve deg på i denne økta. 
  • 3-2-1-1-1 km intervaller
   • Tempo: start litt saktere enn det tempoet du tenker du klarer å løpe 10 km på 3 kilometeren, hold samme fart eller litt raskere på 2 kilometer, og løp 1 kilometerne litt og litt raskere
   • Pauser: 3 min - 2 min - 1 1/2 min - 1 1/2 min
  • Husk god oppvarming med minimum 15 minutter rolig løp der du tar litt meir i siste 2 minuttene, og kanskje 4 x 100 meter med stigningsløp.

 

 • For deg som skal løpe 5 km: Å løpe 5 kilometer så fort du er i stand til krever at du har en viss syretoleranse i tillegg til god utholdenhet, det kan du øve på i denne økta.
  • 2+1+1+0,5 km intervaller
   • Tempo: start i litt saktere enn det du vil løpe på 5 km) på første 2 kilometeren, løp de to 1 kilometerne i omtrent det tempoet du kan løpe på 5 km eller litt raskere og den siste 500 meteren løper du raskest.
   • Pauser: 3 min - 2 min - 1 min
  • Husk god oppvarming med minimum 15 minutter rolig løp der du tar litt meir i siste 2 minuttene, og kanskje 4 x 100 meter med stigningsløp.

Dette er økter som vil gjøre deg bedre forberedt til å løpe Sentrumsløpet etter min meining ;)

PS! Bilde er fra min 10 kilometer i Stellenbosch, Sør Afrika i 2016.

Appelsiner til middag!

Har du deilige saftige appelsiner igjen fra påsken? Dette er virkelig salaten du bør lage for å bruke de opp! Anbefaler på det sterkeste å prøve denne vitaminbomben som tilbehør til både hvit fisk og kylling/kalkun/and.

 

Du trenger (til 4 gode porsjoner):

 • 4 appelsiner
 • 2 store rosa grapefrukt
 • 150 g miks av babysalat
 • 100 g cashewnøtter, bakt
 • 4 vårløk skåret i tynne strimler
 • Litt sesamfrø

 

Dressing

 • 2 ss soyasaus (gjerne saltredusert)
 • 2 cm ingefærrot, skrelt og presset
 • 2 ts sesamfrøolje (rapsolje kan også brukes)
 • 2 ts flytende honning
 • Saften fra du skjærer opp sitrusfruktene

 

Slik gjør du:

 1. Skrell og kutt opp appelsiner og grapefrukt og ha dem i en bolle. Hell juicen som søles på skjærebrettet og som er til overs i bollen, over i en kasserolle.
 2. Tilsett alle ingrediensene til dressingen.
 3. Kok opp, skru ned varmen og la det småkoke til væskemengden er redusert med en tredjedel. Du har da en litt tykkere dressing.
 4. Fjern panna og la sausen kjøle seg ned.
 5. Skjær vårløken i tynne strimler.
 6. Legg salaten på et serveringsfat og legg sitrusfruktene oppå. Dryss over nøtter, vårløk og litt sesamfrø.
 7. Hell over dressingen like før du severer.

Nydelig mettende salat, rett og slett! PS! Smaker nydelig med hvit geitost til også...

 

Det er i motbakke det går oppover!Eller kanskje eg skal si: det er i motbakke du må jobbe hardt for å komme deg fremover ;)

Ein av mine beste og verste økter er å løpe sammenhengende intervall opp ein lang bakke. Her i Norges land er det sjeldent et problem å finne ein laaaang bakke. Når vi er på hytta i Vrådal går løpeturen opp til toppen av skitrekket, dette var også på agendaen i går og kanskje noe du kan gjøre ein av de siste dagene i påsken.

Det aller beste er å få varmet opp noen rolige kilometer på flaten først. Eg pleier å løpe omtrent 3 kilometer før eg starter klokka i bunn av bakken. Då er du klar for å få opp pulsen raskt når du starter på bakken. Uten oppvarming kan det kjennes ut som om andpusten og syra virkelig overrumpler deg.

Løpingen er egentlig ganske enkel (men ikkje lett for hjertemuskelen;). Si at du skal løpe oppover i 25-40 minutter, då må du starte ganske så kontrollert. Her er det ingen pauser underveis. Et unntak er dersom bakken er altfor bratt til å jogges uten å få skikkelig melkesyre, då må du selvsagt gå raskt. 

Målet er å komme seg opp raskest mulig, men på en fornuftig måte der du har krefter igjen til å gi mest gass den siste kilometeren. Målet for deg som har pulsklokke og kjenner din aerobe terskel, å nettopp ligge rett under denne grensa hvor du produserer mye melkesyre heile veien opp til toppen. 

Få ting er så skånsomt for beina, og så bra trening som det å løpe motbakke. Det er jo definitivt ein seier hver gang du har nådd toppen også: Utsikten - kjenne at målet er nådd - heile kroppen er skikkelig sliten.

Husk no på denne årstiden å ta med hansker, ei tørr lue og hals (eventuelt ei lett dunjakke som du kan ta i lomma) til nedoverløpingen så du ikkje blir kald! Og eg lover at disse øktene gir deg bedre utholdenhet!

God tur!!!! 

 

Perfekt påskebrød

Eg har virkelig ein svakhet for bakverk. "Alle" har fått servert min doble focaccia og eg får ofte spørsmål om å lage enten den eller rundstykker eller boller. Som regel prøver eg å gjøre baksten sunnere ved å bruke grovt mel og ingredienser som gjør at den metter godt.

Når vi skal ut på tur kan eg lage rundstykker som har innbakt egg, og det er bare å ta med kaviartuben. Kanskje du såg det på TV serien "Naturopplevelser for livet" som eg var programleder for? (Skal legge serien ut her seinere!) Når eg såg denne oppskriften til Fru Timian fikk eg vatn i munnen og sjekka ingredienser i skuffer og kjøleskap. Dermed lagde eg ein variant av min focaccia og Fru Timian's nydelige Tortano.

Det er jo heilt genialt at du kan servere brød og pålegg i ett! Server gjerne med litt salat til. Lover at det både ser og smaker fantastisk!

Oppskriften får du her:

Dette trenger du:

 • 500 g sammalt hvete
 • 200 g byggmel (finmalt)
 • 100 g hvetemel
 • 1 ts salt
 • ½ pk tørrgjær
 • 2 dl kesam (original)
 • 3 ss olivenolje
 • 5 dl vann, 25 grader
 • 6 egg
 • 100 g salami (eg brukte siciliansk salami)
 • 100 g mozarella (eg brukte en fettredusert)
 • 150 g parmesan
 • Fersk pepper
 • Olivenolje
 • 5 ss fersk timian
 • 1 rosmaringrein

Slik gjør du:

 1. Ha vann, olivenolje og kesam i en bakebolle og tilsett sammalt hvete, rugmel, salt og tørrgjær. Elt deigen sammen i ei kjøkkenmaskin med eltekrok. La den stå på medium til lav hastighet i 10 minutter, tilsett hvetemel sånn at den akkurat slipper bakebollen. Dryss litt olivenolje over så holder den seg fuktig. Dekk bollen med plast og la deigen heve til dobbel størrelse, ca. 1 time.
 2. Kok eggene i 5 minutter, og la de stå under rennende kaldt vann i 1 minutt. Så skreller du de forsiktig.
 3. Dryss litt mel på bakebordet og hvelv deigen ut. Ta av deig tilsvarende ein tennisball og legg den til side.
 4. Klem resten av deigen flat og fordel salami, timian og revet ost over. Rull deigen sammen og kna den sammen til fyllet er godt fordelt. Her er det bare å jobbe godt med hendene!

5. Rull deigen ut til ei lang pølse på rundt 65 centimeter. Legg den over på et bakepapirkledd stekebrett samtidig som du former den til ein sirkel. Lag 6 hull, jevnt fordelt rundt sirkelen. Legg eggene forsiktig ned i hullene.

6. Del deigkulen som er igjen i 12 like store deler og rull hver ut til ein pølse på 10 cm. Legg to i kryss over eggene. Stikk inn ein liten rosmarinkvast under disse.

7. Dekk ringen med kjøkkenhåndkle og sett den til heving på et lunt sted til den blir ca. dobbel så stor. Det bør ta mellom 45 og 60 minutter.

8. Sett stekeovnen på 200 grader og stek brødet 25-30 minutter nederst i ovnen til den er gyllen.

La den kjøle seg ned litt før du serverer til familie og venner! Perfekt for å dele :)

Legger til et bilde av to av typene mjøl eg brukte i dag. Ingen reklame, men bare informasjon om noe eg liker veldig godt!

Havresup - blåbær og havregryn i frisk smoothie

Foto: Margrethe Myhrer

I går når eg låg i senga for å sove kom eg plutselig på en annen oppskrift det er genialt å bruke rester av havregrynsgrøt til, nemlig smoothie. Denne smaker super frisk og metter godt. Et perfekt alternativ som frokost på farten! 

 

Du trenger (nok til 3 store glass):

 • 5 dl kald havregrynsgrøt (om du ikkje har rester kan du koke nye grøt og la den kjøle seg ned)
 • 4 dl frosne blåbær
 • 1 banan
 • 1 eple
 • 1 ts kanel
 • 1 ts flytende honning (om ønskelig)
 • 3 dl kaldt vatn (evt meir om du ønsker en mer flytende konsistens)

Slik gjør du:

 1. Finn frem havregrøt eller kok ny havregrøt etter anvisning på pakken. 
 2. Kjør frukt, bær og vatn i blenderen eller bruk stavmikser
 3. Kjør havregrøten sammen med frukten, og tilsett eventuelt meir kaldt vatn for å oppnå riktig konsistens.
 4. Tilsett honning og kanel etter smak.

Denne smoothien er laget uten melkeprodukter ettersom eg hadde kokt havregrøten på mandelmelk, og er perfekt om du har laktoseintoleranse.

Så er det bare å ta den med på farta eller kose seg med den i sofakroken etter ein tur ute i den deilige vårlufta!

Du kaster ikkje rester av havregrøt?!

Synes du det er like vanskelig som meg å beregne hvor mye havregrøt du skal lage for at alt skal bli spist opp? Ofte når eg lager havregrøt til fleire sitter eg igjen med rester. Liker jo ikkje å lage for lite grøt heller...

Men for all del ikkje kast disse grøtrestene! Du kan bruke de til deilige sunne grøtlapper, i deig til brød og rundstykker eller til smoothie.

I går lagde eg havregryns lapper med blåbær til frokost og det falt i smak både hos liten og stor.

Oppskriften er enkel;

5 dl havregrøt

3 egg

6 ss grovt mel

Litt smør eller olje for steking.

Bland alle ingrediensene sammen. Du kan bruke en sleiv eller en stavmikser. Om du ønsker kan du tilsette en 1/2 ts kardemomme og 1/2 ts kanel.

Eg stekte de på middels varme og la noen blåbær på røra når eg stekte første siden. For så å snu de når røra stivner.

Server med ekstra blåbær og naturell yoghurt. Du kan også bruke skyr/kesam/cottage cheese.

God frokost!

Sunne vafler på trappa!

Når varmegradene kommer og sola står opp, er ikkje eg vond å be når noen spør om de kan få vafler til lunsj. Mine vafler passer supert til lunsj med mye fiber og proteiner. Vi har kost oss mange timer på trappa til huset vårt hvor det er lunt og sola alltid varmer ekstra godt.

Ofte lager eg mat bare ved å slumpe oppi ingredienser eg har i kjøleskap og skuffer, men i dag skreiv eg ned vaffeloppskriften. Har dermed oppskrift på noen deilige og sunne vafler til dere!

Du trenger (til 8 vafler):

3 egg

2 dl kesam

4 dl melk

100 g havregryn (lettkokte)

250 g fint sammalt hvete (fibra)

2 ss lønnesirup

1/4 ts salt

2 ss smeltet smør eller nøytral olje

Slik gjør du:

1. Pisk sammen egg, kesam og melk i en bakebolle. Tilsett lønnesirupen.

2. Hell i havregryn og så litt og litt av melet og saltet. Rør godt.

3. Tilsett smeltet smør eller olje og rør om.

4. La røra svelle i minimum 15 minutter.

5. Steik vaflene. Bruk fett til steking om du må. Dette er forskjellig fra vaffeljern til vaffeljern. Eg måtte ikkje det med denne røra idag.

Server med hjemmelaget syltetøy, bær, frukt sammen med kesam, cottage cheese eller naturell yoghurt. Smaker fortreffelig!

Håper fleire finner frem skjøteledning og steiker noen vafler til familie og venner i påsken. Meir kos skal du leite lenge etter!

Påskeomelett med asparges

Foto: Margrethe Myhrer (fra boka Winning Food)


No nærmer det seg påskeferie for de fleste av oss. Noe av det er elsker med ferier er å ha ekstra god tid til å lage og spise deilig mat. Hvem liker ikkje det? Her er en super omelett med deilige grønne grønnsaker. Men det som er mest genialt med omelett er jo at en kan variere de i det uendelige. Se hva som er i kjøleskapet av grønnsaker og prøv deg frem. Om du drysser litt parmesan eller fetaost over blir det sjeldent feil!

Oppskriften under er til 3 personer. 

Du trenger:

6 egg

2 ss vann

12 asparges

100 g spinat

1 liten løk

Flytende margarin/smør til steking

Litt salt

 

Slik gjør du:

 1. Skjær opp løk, brekk av tuppen på aspargesen og del de på langs. Vask spinaten.
 2. Stek løk, asparges og spinat lett til spinaten faller litt sammen i den flytende margarinen.
 3. Pisk egg sammen med vann, hell det over i stekepanna og stek på middels varme. I begynnelsen kan du flytte røra innover mot midten med stekespaden for å få det til å steke fortere.
 4. Det kan være litt vanskelig å få omeletten til å stivne når den er tilsatt mye grønnsaker. Et enkelt triks er å steke den litt på plata først, og så sette den i en oppvarmet stekeovn på 180 grader. Da slipper du problemer med svidd bunn.
 5. Servér på deilig grovt brød fra din lokale baker, eller lag saftige rundstykker som eg kommer med oppskrift på en av de neste dagene!

Ha ein super fredag dere! Og ikkje gløm å ta en treningstur i det nydelige været (ihverfall skinner sola her i Oslo!)
 

Bytt ut risenFoto: Espen Olsen

Når eg var student lagde eg ein stor porsjon med stekt ris med grønnsaker og egg i hvert fall en gang i uka. Stekt ris er supert å ta med i lunsj boksen og kan spises kald eller varmes opp, og det er veldig rimelig mat. I den seinere tid har eg byttet ut vanlig ris med byggryn eller blomkålcouscous. Konsistensen og egenskapen til raspet blomkål er super og kan brukes til mye. Bygg og blomkål vil også gi deg meir fiber, vitaminer og mineraler enn om du spiser hvit ris som også er full av raske karbohydrater. Vi ønsker jo å spise mat som gir energi som varer. Eg liker også at det er norske grønnsaker og korn som ikkje har reist halve jorda rundt før det ligger på matbordet vårt.

Her kommet ei av mine favoritt oppskrifter for lunsjer og den kan selvfølgelig varieres ved å bruke de grønnsakene/fruktene du liker best. Blomkålcouscous er ein frisk og deilig rett som eg oftest lager til lunsj, men som også er supert tilbehør til kjøtt eller fisk til middag.

 

Du trenger:

1 blomkål

1 granateple

2 (økologiske) epler

½ (økologisk) sitron

2 dl edamame bønner (soyabønner)

litt valnøtter

1 ss olivenolje

salt pepper

 

Slik gjør du:

            1. Rasp blomkålet etter å ha rensket det for blader. 

2. Press ½ granateple for juice og hell det over i en liten bolle sammen med 1 ss olivenolje og saften av 1/2 sitron og salt og pepper.

            3. Ta ut frukten fra resten av granateple.

            4. Rens edamame bønnene. Edamame bønner finner du i flere velassorterte matbutikker. Men du kan også bruke grønne erter!

5. Skjær eplene i båter og stek de raskt (1 minutt på hver side) i litt olje eller smør. De får en herlig smak. Hell så over blomkål, og la det stå og surre omtrent 5 minutter til blomkålen er al dente.

6. Legg dette over på et fat og legg bønnene og granateple over, samt hakka valnøtter.

            7. Til slutt heller du over dressingen og serverer.

Om du lager retten kvelden i forveien er det lurt å ha dressingen i en egen liten boks, sånn at du tilsetter den rett før servering!

Bon appétit! 

 

 

Super sunn pai til lunsj

Hvem av dere har sittet og sett misunnelig bort på kollegaen i lunsjen? Ho eller han (ofte ho;) som drar frem fargerike digge lunsjer, uke etter uke... Mens du sitter der med de samme brødskivene?

 

Travelt om morgenen, ja, det har vi vel alle. Og derfor blir det så utrolig viktig å planlegge for å kunne bytte ut kjedelige matpakker med supre mettende lunsjer. Den neste uka vil eg hjelpe deg til å lage nettopp det!

 

Vi begynner med denne sunne paien som kan brukes til lunsj fleire dager. Du kan velge å lage den i en stor paiform som eg har gjort i dag eller i porsjonsformer som gjør seg enda bedre i lunsjboksen. Den er også perfekt til å fryses i porsjonspakker, så kan du ta den opp om morgenen og la den tine frem til lunsj. Smaker jo fortreffelig med litt blandet grønn salat til.

 

Her kommer oppskriften på denne sunne paien med grov bunn;

 

Dette trenger du:

Paideig

2 dl havremel

1 dl fint sammalt hvete (gjerne fibra)

2 dl kesam original

 

Fyll

6 vårløk

1 stor rød paprika

8 cherrytomater

1 ts olivenolje

50 g fetaost

 

Eggestand

1 dl kesam

5 store egg

1,5 dl melk

litt salt og pepper

 

Slik gjør du:

 1. Sett stekeovnen på 200 grader
 2. Bland sammen melet og kesamen med hånda. Det skal bli ein fast deig som du skal trykke ut i paiformen. Om den er litt hard kan du tilsette ei ss kaldt vann.
 3. Trykk ut deigen i ei paiform og stikk små hull med ein gaffel
 4. Stek midt i ovnen i 10 minutter til den er fin og lett gyllen og ta den ut av ovnen.
 5. I mens bunnen steker skjærer du opp grønnsakene i små biter og tomatene deler du i to.
 6. Stek det med litt olivenolje på middels varme i en stekepanne i omtrent 5 minutter.
 7. Pisk sammen egg, melk og kesam i en bolle.
 8. Legg grønnsakene i paiformen og hell over eggestanden før du tilslutt drysser over fetaost.
 9. Stek så paien i omtrent 30 minutter til eggestanden har satt seg.

Server den gjerne sammen med blandet grønn salat og noen cherrytomater.

 

Her får du en mettende lunsj full av proteiner, fiber og antioksidanter. Kanskje noen kollegaer blir litt misunnelige;)

Vil du løpe fort på Holmenkollstafetten?

Foto: Mette Bugge

6 uker! Du har 6 uker på deg til å komme i form til Holmenkollstafetten!

 

Mye kan gjøres riktig på de ukene og mye kan gjøres galt... Etappene på stafetten er mellom 370 og 2840 meter, som defineres som mellomdistanse. Det krever spesielle økter for å kunne løpe best mulig på disse distansene. Som selvutnevnt ekspert på mellomdistanse løping etter å ha trent og konkurrert i verdenstoppen gjennom mange år, har eg mange tips til deg.

Eg vil altså gjerne hjelpe deg eller ditt lag til å bli så gode dere kan på disse ukene. Tankene mine er å følge deg/dere med optimalt treningsopplegg, ukentlige treninger og kanskje foredrag. Det kommer an på hva du/dere trenger.

 

Dette vil være en betalt tjeneste og du må sende meg en mail på ingvill@winningfood.no eller legge igjen din email i kommentarfeltet for at vi kan bli enig om omfang og et godt tilbud. Eg har i det siste vært coach for et par løpegrupper og synes det er helt supert!

 

Ikkje vær redd for å ta kontakt om det "bare" er deg som har lyst å bli litt bedre enn i fjor. Eg håper vi får en felles gjeng som kan møtes for noen økter der vi kan pushe litt og bli kjent med de ulike arbeidskravene etappene krever.

 

Wohooo dette blir supert! Men vær rask med tilbakemelding sånn at vi kan starte i dag!

 

- Egenreklame -

Grillsesongen er i gang!

Eg elsker å spise mat ute, og å lage mat ute. Mange av oss har stått noen timer for mange inne og laga mat når sola skinner og du bare har lyst å komme deg ut og nyte været. Kanskje også å nyte selskapet med de andre?!

Det har eg funnet ein løsning på! Ta med alle ingredienser ut. Finn deg ein arbeidsplass på et bord eller lag til ein liten kjøkkenbenk i nærheten av grillen. Trenger jo ikkje være store plassen. Her er det mye hyggeligere å stå og kutte grønnsaker, lage salater og andre småretter. For meg er dette i hvert fall mye meir stas!

Favoritten min til grillmat er å servere deilige, friske salater som bugner av farge og smak. Ofte griller eg noen av grønnsakene med litt god olivenolje. Resultatet er at grønnsakene smaker heilt annerledes enn når de er rå. Løken smaker himmelsk søtt, paprikaen får en rundere smak og tomatene blir til skikkelige smaks bomber. Ja, det er bare å prøve seg frem. Grillsesongen er jo lang!

I dag serverte eg rett og slett blandet grønn salat med grilla rød paprika og rødløk. Kun 3 ingredienser, men det er virkelig alt du treng! Sammen med ein nydelig honey mustard dressing, kjøpt denne gang, smakte det supert. Veldig fornøyd med dagens innvielse av grillsesongen!