hits

mai 2017

Gulrotsuppe med ingefærKor blei det av de veldig varme dagene som vekte skikkelig sommerfølelse og økte lysten på deilig fargerike salatert i alle former? Spesielt med jordbær og vannmelon? Gjømte seg litt igjen merker eg, og mitt behov blei plutselig varme supper. Denne fyldige spicy gulrotsuppa er bare nydelig. Ei skikkelig vitaminbombe som du kan spise med skje. Masse karoten, vitamin C, fiber og antioksidanter. Ikkje nok med det, den metter også godt! Du kan fint lage supper uten bruk av buljong, dette er et godt eksempel på det! 

Dette trenger du (4 store porsjoner):

 • 750 g gulrøtter
 • 1 stor potet
 • 5 cm ingefær
 • ½ sitron
 • ½ kinesisk hvitløk
 • 1 stor løk
 • 1 bunt fersk oregano
 • 1 ss olivenolje
 • 8-10 dl vann (ettersom hvor tjukk du ønsker den)
 • 1 dl kokosmelk
 • 1 ts salt
 • pepper

Slik gjør du:

 1. Skrell gulrøtter, poteter, ingefær, hvitløk, løk og kutt de opp i små biter.
 2. La de surre på middels varme i en kasserolle med olivenolja i 5 minutter.
 3. Tilsett vannet og oregano. La det småkoke i 15 minutter.
 4. Hell så dette over i en blender og mos det til en jevn masse. Ta gjerne ut de største oreganostilkene før du blender.
 5. Rør inn litt kokosmelk. Smak til med salt og pepper.

Server gjerne med ferske grove rundstykker (oppskrift finner du her), eller bare som den er! 

Foto: Margrethe Myhrer (Winning Food)

Så no har vi spist varm suppe her i dag og sommeren kan bare komme med all sin prakt. Eg vil ha sånne nydelige dager som i helga! 

Bytt ut ventepølsa!#ByttUt ventepølsa med en bruschetta neste gang du skal grille. Du sparer kalorier og får i deg meir grønnaker og fiber. Veldig bra for å spise sunt i ein lang grillsesong. Lover også at det smaker perfecto! 

Vente-bruschetta:

Du trenger:
4 skiver brød (gjerne grovt surdeigsbrød)
3 solmodne tomater
6 cherrytomater
1/2 rødløk
2 hvitløksbåter
1ss olivenolje
12 blader basilikum

Skjær tomatene og løken i små biter. Bland dette sammen med hvitløksbåtene, olivenolje og hakede basilikumsblader. Tilsett litt salt og pepper. 

Grill brødskivene i ett minutt på den ene siden, før du snur de og legger tomatfyllet oppå. Grill så et par minutter til.

Nytes mens du lager resten av maten;)

Foto: Margrethe Myhrer

 

Hemmeligheten til deilige rundstykkerTakk for gode tilbakemeldinger for innlegget i går. Alltid like kjekt å få gode tips til pålegg, og kanskje bli påminna noen gode alternativer som har gått i glømmeboka.

Siden fleire av dokke ønsket at eg skulle legge ut oppskrift på de deilig (for det var de) rundstykkene, vil eg no dele ein hemmelighet med dere. Som hos alle andre går det litt raskt i svingene om dagen. Dermed er eg alltid nysjerrig på sunne raske løsninger når det kommer til matlaging. Når eg var på butikken på lørdag såg eg noen nye melblandinger for brød, og tok med meg den groveste varianten. Den var fra Kolonihagen som har et utvalg økologiske (jippi!) produkter. Eg har tidligere ein gang spist brødet deres som eg har kjøpt på butikken. No er dette IKKJE et sponset innlegg, men rett og slett et tips om et, etter min meining, bra produkt.

Grunnen til at rundstykkene blei så gode trur eg ligger i hvordan eg lager de. Til 1 kg mel (inkl korn) tilsettes 8 dl vann og 1 toppet ts tørrgjær. Bland raskt sammen til ein klissete deig og la den stå i en bakebolle med lokk på kjøkkenbenken natta over. Min stod i ganske nøyaktig 12 timer. Viktig med ei god natts søvn for gravide veit dere;) 

Om morgenen satt eg steikeovnen på 225 grader på over- og undervarme.

Bakte ut rundstykkene (16 stk) med godt med mel (du må passe på at du har ein pakke med grovt finmalt hvete i tillegg), og lot de stå til ovnen var varm. Så var det bare å steike de i 15-20 minutter og nyyyyyyyte ferske varme rundstykker til frokost.

Gutta her i huset krever at eg skal lage akkurat samme rundstykker neste helg, og det er alltid et kvalitetstegn.

Lettvinte løsninger kan være supre! Legger ved et bilde av pakken eg brukte, og husk at det er fullt mulig å lage digge rundstykker med samme fremgangsmåte med det melet/kornet/frøene du selv ønsker å bruke. 

 

Bytt ut osten!

Hva vil du velge som pålegg på disse rundstykkene? 

Vi er noen ordentlige vanedyr vi mennesker. Som oftest spiser vi det samme pålegget på brødskiva, vi spiser det samme til frokost hver dag og vi har 6-7 middagsretter vi bytter på? Er det slik for deg også?

Eg trur vi må være nysjerrige og prøve ut nye matvarer og oppskrifter for å spise mest mulig variert. Kun då kan vi være sikre på å få i oss alt vi trenger av næringsstoffer.

"Oste eksempelet": Om du spiser ost på alle brødskivene dine hver dag, hver uke, hvert år, blir det masse ost. Og det vil utelate andre supre pålegg med fleire næringsstoffer (som ikkje finnes i osten) som kan være bra for deg. Sjølv er eg, og har alltid vært, veldig glad i ost. Brunost, kvitost, smøreost, cottage cheese osv. Nam! Etter å ha registrert mitt kosthold over ei uke (for en del år siden) fant eg ut at det eg følte var variasjon i pålegget; var egentlig mest variasjon i ulike typer oster. Dermed hadde eg et stort potensiale i å bruke meir av andre typer pålegg! 

Min regel blei fra den dagen: 

- Spiser eg ei brødskive/rundsykke med ein type ost, må eg spise et annet pålegg på neste!

Et lys gikk opp for meg! Det gjorde virkelig underverker i forhold til at mitt kosthold blei meir variert i den travle studietida med mye matpakker på dager med trening både før og etter skolen.

Nye påleggsfavoritter blei raskt:

 • Avocado
 • Egg
 • Bær
 • Makrell i tomat
 • Kalkunskinke
 • Røkt laks
 • Leverpostei
 • Mandelsmør
 • Tunfiskrøre

Er det slik at du kan utfordre deg sjølv til å bruke litt andre typer pålegg enn det du vanligvis spiser? Pass alltid på å spise grønnsaker i tillegg til brødmåltidene for å oppnå 5 porsjoner med frukt og grønt i løpet av dagen:)

Fortell meg om ditt favorittpålegg!

Bildet er fra min bakeglade søndag. Noen som ønsker oppskrift på nydelige rundstykker du superenkelt lager?

Vi spiser for lite fisk! (Parmatorsk med fennikel)          Vi spiser for mye kjøtt, og for lite fisk! Det er opp til deg å bytte ut noen av middagene til deilige fiskemiddager. Her får du ein av mine favorittoppskrifter. Torsk er en fantastisk kilde til proteiner og den sterke antioksidanten selen. Du kan variere fisken veldig mye ettersom den tar godt opp smaker fra krydder eller andre matvarer. Her fra parmaskinke. Oppskrifta er veldig rask å lage og du sitter igjen med lite oppvask (!).

Du trenger: (per person)

 • 150-200 g fersk torsk per person
 • 2 skiver parmaskinke per person
 • 1 liten fennikel
 • 1/2 liten purre
 • 6 cherrytomater

Slik gjør du:

1. Forvarm ovnen på 200 grader.

2. Del torsken i porsjonsstørrelser, surr to parmaskinger (eventuelt spekeskinke) rundt hver av de og legg stykkene i en ildfast form.

3. Skjær så purre i biter og fennikel i båter og legg det sammen med torsken.

4. Stek så i omtrent 15-20 minutter. Torsken må være gjennomstekt og spekeskinka fått en gyllen farge. Du trenger ikkje meir krydder enn dette, lover at torsken tar opp deilig smak fra skinka. Og sammen med grønnsakene smaker det fortreffelig! 

Hva bytter man ut bunad med som gravid?

Alltid noen som stjeler mammas oppmerksomhet... Dette bilde er fra vår kjære niese sin konfirmasjon i fjor.

Tenk i morgen er det 17. mai! Eg elsker å gå i min Hardangerbunad! Følelsen av å ta på seg denne drakten. Alle minnene og tradisjonene i hver enkel del. Følelsen av hvor du hører til. Eg blir litt rørt bare ved tanken. Mye av bunader går i arv og har blitt bært av generasjoner før vi i morgen tar på oss nettopp dette.

Eller noen av oss då! Skal ikkje skryte av at eg kommer meg inn i den flotte bunaden min i morgen. Magen er rett og slett for stor! Hadde jo ikkje forventa noe annet, men det store spørsmålet for ein bunadsentusiast som meg blir: Hva skal eg då ha på meg?

Ingenting er godt nok sammenlignet med min kjære bunad!

Har likevel noen alternativ og tenker det bør være et antrekk i norske farger. Noen tips til ei litt nedstemt Hardangerjente? Frister jo å ta på den varme bunads cape'n med dette været som er meldt ;p

Kjøleskapsgrøt til frokost!De fleste av oss har det travelt om morgenen (og kanskje noen er som meg og vil gjerne trykke snus knappen ein gang;), derfor er det heilt genialt med sunne frokoster som vi kan forberede kvelden i forveien. For all del, den kan også tas med som ein lunsj. Her får du et sunt måltid som gir deg energi som varer, godt med fiber og et balansert måltid. Akkurat det vi trenger for å komme godt i gang med dagen.

Dette trenger du til 2 porsjoner:

 • 1 kopp store havregryn
 • 1 kopp yoghurt naturell
 • 1 kopp appelsinjuice (ikkje fra konsentrat)

Slik gjør du:

 1. Bland ingrediensene i en bolle og ha på lokk
 2. La stå i kjøleskapet over natta eller i hvert fall 3-4 timer.
 3. Perfekt, frisk frokost som du kan spise som den er, men helst med frukt, bær eller nøtter for å få inn enda mer fiber og antioksidanter. 
 4. Du kan også ha litt cottage cheese som topping for å få måltidet meir protenrikt. 
 5. Eg pleier å bruke ferskpresset appelsinjuice, fordi eg meiner at livet er for kort for å drikke dårlig juice;)

Holmenkollstafetten: Klar til start!


Foto: www.kondis.no

Klar til start.

Snart står du der på startstreken, eller rettere sagt i et litt kaotisk vekslingsfelt. Når du står der kjenner du det. Forventningene, usikkerheten, energien, oppstemtheten, nervøsiteten. Du veit hva du har gjort, men ikkje hvordan det kommer til å gå på dagens løp.

Tenker du kanskje på øktene du ikkje fikk gjennomført? På grunn av ein skade, ein forkjølelse eller bare de daglige 24 timene som ikkje alltid strekker til.

No er tida inne for å legge disse tankene bak seg. Tenk at du faktisk har valgt å løpe her. Tenk på at dette er ein spennende utforTenk på hva du faktisk har fått gjort av økter. De gode øktene. De gangene du virkelig har klart å pushe kroppen din.

Det er her og no som teller. De neste minuttene. Du bestemmer at du vil fokusere på deg sjølv. Ikkje de du løper mot. Slipp alle de negative tankene du har om deg sjølv. Ikkje sammenlign deg med andre løpere. Du er god nok akkurat som du er.

Foran deg har du ein mulighet. Du skal løpe med pinnen i hånda, ta i mot energien fra de som heier. Prøv å se for deg at du løper effektivt og med bestemthet mot målet ditt. Ønsk smerten som kommer med melkesyren velkommen. Smerten er et signal på at du pusher kroppen din fremover. Ein positiv smerte. Pinnen skal frem.

Du er klar! Du er sterk! Du løper!

 

Hvordan løpe Holmenkollstafetten?

Foto: Eirk Førde 


Etter å ha fått fleire spørsmål til hvordan ein skal løpe etappen sin på Holmenkollstafetten, vil eg dele noen råd og tips med dere. Dere finner beskrivelser av sjølve etappene på www.holmenkollstafetten.no, men her er altså mine råd til hva du bør tenke på: 

 1. Knud Knudsens plass - Louises gate 1100 m
 2. Louises gate - Wolffs gate 1070 m
 3. Wolffs gate - Wilhelm Færdens vei 600 m
 4. Wilhelm Færdens vei - Forskningsveien 1910 m
 5. Forskningsveien - Holmenveien 1260 m
 6. Holmenveien - Slemdal skole 1240 m
 7. Slemdal skole - Besserud 1790 m
 8. Besserud - Gressbanen 1810 m
 9. Gressbanen - Holmendammen 630 m
 10. Holmendammen - Frognerparken 2840 m
 11. Frognerparken - Nordraaks gate 1530 m
 12. Nordraaks gate - Arno Bergs plass 370 m
 13. Arno Bergs plass - Camilla Collets vei 1080 m
 14. Camilla Collets vei - Bislettgata 720 m
 15. Bislettgata - Mål 500 m

 

1. etappe - St Hanshaugen

Den som løper den første etappen har ansvaret for stafettpinnen. Her starter alle samtidig og det blir mye armer og bein, så ta hensyn. Her er det viktig å spare litt på kreftene når løypa går slakt oppover Geitemyrsveien de første 400-500 meterne, for så å heller gi litt gass når det blir litt brattere over bakketoppen og ut av den krappe venstresvingen. Herfra er det bare å holde høy frekvens i den slake nedoverbakken ned mot veksling i Louises gate.

2. etappe - Norabakken

Etter veksling i Louises gate går det slakt nedover forbi Bislett Stadion og inn i rundkjøringen ved Bislett Bad. Du får då lett høy fart som du kan ta med deg inn i den første del av stigningen oppover Norabakken forbi Fagerborg kirke og videre inn i Pilestredet. Her er det bratt; viktig å holde en høy frekvens og korte ned stegene for ikke å få for mye melkesyre. Husk at det er fortsatt noen hundre meter igjen til veksling etter toppen av bakken! Det er som alltid viktig å tenke på frekvensen med en gang motbakken slutter, her er det mange som bare har som mål å komme seg opp bakken, men du skal jo løpe fortere på flaten når bakken er unnagjort!

3. etappe

Her kommer en av de korteste etappene i stafetten. Det er dermed duket for fart og melkesyre. Etappen starter med et flatt stykke på ca. 350 meter. Prøv å finne en jevnt høy fart her for så å øke tempoet ytterligere når den går litt svakt nedover siste 150 meterne. Husk at har du fart igjen på toppen kan du tjene mye inn mot veksling, når mange drukner i melkesyre.

4. etappe - Berg og dal

«Berg og dal» er ein av de mest kjente etappene i Holmenkollstafetten. Etappen er relativt kupert, derfor navnet. Mange av de beste 1500 meter løperne blir satt til å løpe denne etappen, inkludert meg. Så denne etappen kan eg godt:

Etappen starter med 150 meter slak nedoverbakke og så ca. 100 meter flatt før det stiger oppover mot Universitetet. Finn en god flyt ned her, men hold igjen farten i første motbakke, for du vil ikkje løpe på deg for mye melkesyre så tidlig. Herfra er det mye opp og ned, og svingete før man kommer til Forskningsparken, så prøv å finne korteste vei i svingene. Egentlig så ser det nokså flatt ut, men det er svak motbakke helt til du kommer mot trikkeskinnene. Den nedoverbakken du kommer til då er det bare å fokusere på å øke frekvens og ta med farten inn i motbakken opp mot Forskningsveien. Løp over bakketoppen og gi alt du kan nedover og på flaten inn mot veksling! Puh? Fikk litt høy puls av å bare skrive om etappen ;)

5. etappe

Dette er en etappe som er viktig å holde tempoet oppe over tid. Du starter med oppoverbakke, så pass på å ha god frekvens og lave skuldre, ikkje sprint. Etter denne er det et svingete parti nedover der du må passe på å løpe korteste vei og finne god flytfart. Sett inn spurten opp den siste motbakken fra Vindern sentrum og gi alt du har.

6. etappe - Lille Besserud

Det er fra denne etappen det begynner å stige! Etappen starter i Holmenveien ved Vinderen og stiger ca. 60 høydemeter fram til vekslingen på Slemdal, altså er det bare å innstille seg på å jobbe hardt disse minuttene. På denne etappen er det viktig å finne en god rytme og korte ned steget noe, for du kan møte på bakker med opptil 9 % stigning! Finn en jevn fart der du puster mye, men ikke opparbeider for mye melkesyre første halvdel. På toppen er det fremdeles 200 meter til veksling. Husk å øke frekvens og bite tenna sammen her. Etappens lengde er 1240 meter, men normal løpstid ligger på mellom 4:00 min og 6:50 min, det gir en god indikasjon på at du møter noen tøffe motbakker underveis.

7. etappe - Besserud

Klatreetappen. Her må du være innstilt på et blodslit. Pass på at du ikkje varmer opp for mye her hvor det er som brattest. Du vil virkelig ha alle krefter du kan for å møte 1,8 km blodslit hvor du skal opp 87 høydemeter og det er en gjennomsnittlig stigningsprosent på 5 %. Denne er klassifisert som en kategori 4-stigning! Her er det uhyre viktig å spare litt krefter i starten og komme inn i en god og jevn rytme. Det er viktig å korte inn steget og ikke dra til alt for mye på de små flatene. Men bruk hver flate til å sjekke frekvensen og ta noen dype pust før du løper inn i neste brattbakke. For det kommer til å gå oppover igjen, og da er det ikke gøy å være tom!

8. etappe - nedover

?What goes up, must come down?. Sånn er det også på Holmenkollstafetten, for når toppen på Besserud er rundet er det en bratt og berykta nedoverbakke. Etappen snirkler seg nedover fra toppen av Besserud og helt ned til Gressbanen. Etappen er totalt 1810 meter lang og har en gjennomsnittlig stigningsgrad på ? 5,8 %. Her gjelder det å ikke bremse farten ved å sette foten langt foran seg, du får da en tung etappe. Prøv å holde en god flytfart med en høy frekvens. Samtidig som du må jobbe med å ligge frempå. Du kan late som du skal løpe en litt kortere etappe (altså skru opp tempoet sammenlignet med en flat etappe med samme lengde) ettersom denne er snill for hjertemuskelen. Husk å løpe korteste vei i 180 graders svingen og når du kommer ut på flata vil det kjennes ut som du løper oppover. Da er det bare å sette inn et gir med rask frekvens og jobbe seg til mål. Pass på at du ikkje løper med nye sko på denne etappen. Då blir det garantert gnagsår:/

9. etappe - Gressbanen

Her er det ikkje så mye å si om etappen ettersom den er nokså rett frem og går svakt nedover. Den kan løpes raskt, så det er bare å få opp tempoet i starten. Det handler då om å finne en rask flyt og god rytme nedover og få med deg farten på slutten og spurt til mål.

10. etappe - lang etappen

Husk å stå klar til å ta i mot pinnen fra de som kommer i rask fart fra Gressbanen. Du har en lang etappe foran deg og bør ikke starte like raskt som du ser de komme løpende i. Etappen din starter veldig lett nedover, her er det bare å flyte på med høy frekvens og lite stem. Prøv å være frempå og løpe med lave skuldre. Ved undergangen flater det litt ut, pass på å løpe smart i disse krappe svingene som kommer. Kjappe steg ut av svingen for å komme opp i riktig tempo så raskt som mulig. Det kommer et lite grusparti med litt motbakke, her er det viktig å ikke løpe på seg for mye melkesyre men holde litt igjen. Så løper du det du har siste del i Monolittveien. Ta farten med deg over fartshumpene og få med deg fart inn i den siste bakken opp mot veksling.

11. etappe - Frognerparken

Du har fått en ganske lettløpt etappe der mye går på grus. Kan være fint å ha sko med litt mønster i sålen. Den starter med ei litt bratt kneik til topps i Frognerparken. Ta med deg farten du får nedover og finn en finn ein fin rytme med høy frekvens. Ut av parken går underlaget over til asfalt. Det kjennes ofte godt ut å komme til et hardt underlag etter grusløpingen, så ta med deg det og jobb med å ha kort tid i bakken. På slutten går det går litt oppover mot veksling, og her er det bare å bite tenna sammen, øke frekvensen og virkelig gi de siste kreftene.

12. etappe - Sprinten

Det blir ein kort beskrivelse av den korteste etappen i stafetten. Her gjelder det å bare komme seg raskt opp i fart når du får tak i pinnen og velge den korteste linja gjennom svingen. Husk å ta noen veldig raske steg i utkanten av svingen og kom deg opp i super fart. Her er det bare å løpe hardt heile veien. Ta deg tid til å skyve fra i steget, sånn at du ikkje bare blir løpende med høy frekvens. Og husk god oppvarming ettersom du skal "gønne på" ut fra start. Vi vil ikkje ha noen strekk i lår, legger eller akilles!

13. etappe

Her får du pinnen raskt eller muligens fra en sprinter som er full av melkesyre og ikkje kommer seg så raskt mot mål. Vær forberedt på begge deler. Uansett; få med deg pinnen og start ditt eget løp. Den slake nedoverbakken i starten gjør det enkelt for deg å finne ein fin rytme, pass på å løpe korteste vei gjennom svingene. I den slake motbakken mot slutten er det viktig å ha krefter til å øke frekvensen og farten for å spurte mot veksling. Det er alltid godt å ha litt krefter igjen sånn at du kan ta igjen de som begynner å bli slitne mot slutten!

14. etappe - Sjarmøren

Tradisjonelt kalt «Sjarmøretappen». Etter navnet å bedømme kanskje du er den på laget som er mest opptatt av å se godt ut og løpe en relativ enkel etappe med masse publikum ;) Neida, etappen er relativ lett nedover/flat før det går over i en slak motbakke, her er det mye publikum, så ta med deg alle heiarop og vær stolt av løpingen din. Øk farten nedover mot rundkjøringen og få med deg den farten inn til veksling. Fleire stafetter har blitt avgjort her, så det er bare å gi alt av krefter! 

15. etappe - finalen

Her skal du avslutte vårens vakreste eventyr inne på selve Bislett stadion. Hva er vel meir stas enn det? Få med deg pinnen og løp kontrollert den lille kneika opp mot maratonporten. Løp så gjennom maratonporten og få med deg god fart nedover, men husk at du skal løpe over en heil runde inne på stadion og ikkje rett til mål, som kan være fristende! 

LYKKE TIL ALLE LØPERE!

 

Sunn, saftig hamburger!En digg hverdagsmiddag av ein klassiker; Hamburger. Smaker jo aller best rett fra grillen, men stekepanna gjør også susen. Ved å bytte fra kjøttdeig til karbonadedeig får du i deg mindre enn halvparten med mettet fett, mer proteiner og sparer kalorier.  

Hverdagsmiddager må være raske å lage. Dette er virkelig fast food etter mine begreper, men sunn fast food. Lag gjerne litt ekstra salat til eller om du har god tid er det jo supert med søtpotetfries som tilbehør. Men grunnoppskriften er som følger:

Du trenger: (4 burgere)

 • 1 pk karbonadedeig uten salt og vann
 • 2 ss dijonsennep
 • 1 stor avocado
 • 1 hjertesalat
 • 1 pk cherrytomater
 • 4 grove pitabrød

Slik gjør du:

 1. Bland 2 ss dijonsennep sammen med 1 pakke karbonadedeig.
 2. Del i 4 like store boller og trykk de ut i stekepanna, og stek på middels til høy varme. 
 3. Skjær tomater og avocado i skiver. Eventuelt lager du guacamole, der du enkelt knuser og rører sammen avocadoen med en gaffel.
 4. Toast grove pitabrød.
 5. Fyll pitabrød med salat, avocado, hamburgeren og tomater + sylta rødløk*
 6. *Du trenger:
 • 4 rødløk
 • 1 dl eplecidereddik
 • 2 dl sukker
 • 3 dl vann
 • 3 cm skrelt ingefærrot
 • skallet av en sitron (revet)
 • litt salt og pepper

Slik gjør du det:

 1. Kok opp vann, eddik, sukker, strimler av sitronskall og ingefær. Tilsett litt salt og pepper.
 2. Kutt rødløk i skiver, legg rødløken i laken. La det kjøle seg ned før du tar det over i lufttette glass.
 3. Det er bare å la løken i laken stå i kjøleskapet og hent den frem når du vil bruke den, som med sylteagurk!
 4. Bon appétit!

(Bilde er tatt av Espen Olsen fra Winning Food serien som gikk på Matkanalen i fjor, hvor eg var programleder)

Forbered deg til Holmenkollstafetten


Foto: Bilder fra Holmenkollstafetten 2016 hvor vi (Tjalve-jentene) vant! Lånt fra kondis.no

På lørdag arrangeres vårens vakreste eventyr, nemlig Holmenkollstafetten! Du er kanskje ein av de som skal løpe? Fleire tusen løpere skal løpe med mye melkesyre denne dagen, og ingenting varmer et løpehjerte meir enn å se så mange dedikerte løpere i gatene. Den nervøsiteten som er før start, er til å ta og føle på. 

No tenkte eg å gi dere et tips som kan gjøre at dere løper enda fortere på lørdag. For kanskje noen av dere har som mål om å løpe fortere enn i fjor? Kanskje bedriften din ønsker å slå konkurrenten sin ned i støvlene?! Haha? Vil vi ikkje alle bite fra oss når vi får startnummer på brystet og stafettpinnen i hånda?!

Det som er sikkert på lørdag er at du kommer til å få smake på melkesyra. Etappene er jo virkelig mellomdistanse løping, og det er det vi mellomdistanseløpere trener mye på; å løpe fort sjølv om melkesyra har inntatt musklene i beina. Dokke har vel ein mulighet før lørdag å kjenne på denne sviende gode følelsen. Dermed er det ikkje snakk om å hvile seg i form endå, men faktisk ta på seg løpeskoa i ettermiddag/kveld og løpe noen harde intervaller.

Kroppen vår får nemlig sjokk første gang den kjenner på å bli skikkelig sliten på en distanse som varer over litt tid. Hverken bein og armer kjennes ut som de helt adlyder det du forteller de, og sånn er det for alle. Derfor er det flott å løpe noen intervaller der du kjenner skikkelig på melkesyra i dag og dermed er litt meir vant med følelsen som venter deg på lørdag. For når du klarer å løpe fort sjølv med slitne muskler, då er det gøy å løpe konkurranse.

Din etappe er et viktig utgangspunkt. Skal du løpe en etappe med:

 1. Mye motbakker, anbefaler eg deg å finne en motbakke i dag og løpe intervaller der. Pausene blir då å gå/småjogge ned igjen.
 2. Nokså flat, anbefaler eg deg å finne en relativ flat eller lettkuppert løype
 3. Nedoverbakke, anbefaler eg deg likevel å løpe relativt flatt, men å ta noen stigningsløp på ca 4x100 meter istedenfor de to siste intervallene for å kjenne på at du klarer å holde en god frekvens nedover og tør å pushe deg litt frempå (motsatt av å bremse;). Det er nemlig sånn at det kan være tøft for knær og lårmuskler å løpe nedover, så her må du spare kroppen din sånn at du er mest mulig klar for lørdag.

Økta dere kan kjøre er 10x1 minutt med 1 minutt pause. Tempoet skal være nokså raskt, men ikkje fortere enn at du klarer å løpe de 4 siste raskere enn de 4 første. Du blir skikkelig andpusten og det kommer til å svi litt i beina. Men pass på at du ikkje tar ut altfor mye. Etter denne økta trenger du bare å trene rolig (eventuelt ei lita terskel økt) i noen dager og så vekke kroppen igjen med noen stigningsløp på fredag.

Noen spørsmål?

Eg hadde ein skikkelig god følelse når vi vant heile Holmenkollstafetten med Tjalve jentene i fjor. Skulle gjerne vært med de å løpe i år også, men med denne voksende magen og noen småplager blir det ikkje start i eliteklassen. Eg klarer likevel ikkje å holde meg unna, så bedriftsklassen kommer dere til å se meg løpe i:)

Still gjerne spørsmål om de ulike etappene eller hva som helst, så lager eg et eget innlegg med Q&A! 

Sommerlig ørret til middag!

For et deilig sommervær! Eg nyter hvert minutt av disse dagene, og gleder meg stort til sommeren virkelig kommer snart.

Når varmen tar seg opp og sola skinner får eg virkelig lyst på frisk, fersk og fargerik mat. Salater, grønnsaker og frukt kommer langt opp på lista. Sammen med grillet fisk er dette et av drømmemåltidene mine!

Wraps med mango og ørret er dagens oppskrift til dere. Eg har min egen vri på dressingen, bare les under:

Wraps meg ørret og mango (4 porsjoner)

4 grove fajitas lefser

1 stor mango eller to små

100 g blandet salat (vasket)

1 plante koriander

400 gram ørret

Dressing:

2 dl med kesam eller matyoghurt

1 ts wasabi paste

1/2 chilli

1. Sett på grillen.

2. Skjær mango i biter

3. Kutt eller klipp koriander til passe størrelse

4. Bland sammen kesam, wasabi paste og litt finhakka chilli. Dette blir deilig og sterk dressing som passer supert til den søte mangoen!

5. Grill ørreten ca 3-4 minutter på hver side med litt salt og pepper.

6. Varm lefsene på grillen i 30 sek på hver side.

7. Du kan legge alle ingrediensene på en stor skjærefjøl, så slipper du masse oppvask!

Då er det bare å finne frem solbrillene og nyyyyte deilig mat og solstråler! Riktig god fredag fine lesere!

Sommerlig ørret til middag!

For et deilig sommervær! Eg nyter hvert minutt av disse dagene, og gleder meg stort til sommeren virkelig kommer snart.

Når varmen tar seg opp og sola skinner får eg virkelig lyst på frisk, fersk og fargerik mat. Salater, grønnsaker og frukt kommer langt opp på lista. Sammen med grillet fisk er dette et av drømmemåltidene mine!

Wraps med mango og ørret er dagens oppskrift til dere. Eg har min egen vri på dressingen, bare les under:

Wraps meg ørret og mango (4 porsjoner)

4 grove fajitas lefser

1 stor mango eller to små

100 g blandet salat (vasket)

1 plante koriander

400 gram ørret

Dressing:

2 dl med kesam eller matyoghurt

1 ts wasabi paste

1/2 chilli

1. Sett på grillen.

2. Skjær mango i biter

3. Kutt eller klipp koriander til passe størrelse

4. Bland sammen kesam, wasabi paste og litt finhakka chilli. Dette blir deilig og sterk dressing som passer supert til den søte mangoen!

5. Grill ørreten ca 3-4 minutter på hver side med litt salt og pepper.

6. Varm lefsene på grillen i 30 sek på hver side.

7. Du kan legge alle ingrediensene på en stor skjærefjøl, så slipper du masse oppvask!

Då er det bare å finne frem solbrillene og nyyyyte deilig mat og solstråler! Riktig god fredag fine lesere!

#ByttUt ved graviditet - Kosthold ISorry at det har vært stille noen dager fra denne kanten, men her har en skikkelig forkjølelse herjet og tatt over all energi. Men back on track no. Magen vokser i hvert fall og etter en løpetur ser den slik ut.

Tenkte at det var på tide å få ut noen innlegg om graviditet. Har jo tenkt, lest og levd etter graviditetens regler ;) i mange måneder no, så føler at eg har god kunnskap om hva vi bør passe på. I tillegg er eg jo utdanna klinisk ernæringsfysiolog, som mange av dere veit. 

Det er jo noen ting vi må tenke over og endre når den lille spiren har satt seg. De kroppslige endringene er jo ein ting, og har stor innvirkning på treningen disse månedene, men det er jo viktig å være obs på hva vi putter i oss av mat og drikke også. Første innlegg blir derfor om hva vi anbefales å kutte ut eller spise/drikke mindre av i kosten vår og hva vi kan erstatte det med.

 • Bytt ut p-pille (eller annen prevensjon) med folat-tilskudd. Første bud er å starte med folat-tilskudd når du tenker tanken på at du vil ha barn. Det vil ikkje være ofte dere hører fra meg at det er bedre med tilskudd enn vanlig mat, men for å være sikker på at du har en god folatstatus i det barnet blir unnfanget og de første ukene når utviklingen og lukkingen av nevralrøret finner sted, bør de aller fleste av oss ta kosttilskudd med folat. Nok folat i disse ukene kan nemlig gi lavere risiko for nevralrørsdefekter som blant annet ryggmargsbrokk hos barnet.
  • ByttUt: Fint brød med grove kornprodukter
  • Spis mye grønne grønnsaker som brokkoli, grønnkål, rosenkål og spinat, i tillegg til frukt som appelsin og bær gjennom hele svangerskapet, også etter de første 3 månedene.
 • Kutt all alkohol. Det er vel det enkleste rådet å forholde seg til. 
  • ByttUt: alkohol med andre gode drikker. Selvfølgelig bør jo tørstedrikken alltid være vann. Men når du skal kose deg sammen med andre som drikker vin/øl til maten, er det jo litt stas å ha noe godt oppi glasset sjølv. For min del har det blitt gode eplejuicer eller vann med kullsyre. Å drikke brus med smak til god mat er ikke noe for totalopplevelsen spør du meg. Ellers er det jo helt nydelig med ferskpresset juice av ulik slag. Bare å finne frem juiceren, jenter!
 • Kutt ut røyk/snus. Enough said!
 • Reduser koffeininntaket. Åhhh? Eg koser meg alltid med nytrukket svart kaffe om morgenen. Når eg fant ut eg var gravid, gikk eg ned til å drikke ein kopp kaffe om dagen (og det var selvfølgelig om morgenen). Men etter det hadde gått et par uker til fikk eg aversjon mot alt av kaffesmak og kaffelukt. Kroppen er finurlig sånn? Akkurat som ved forrige graviditet! Drakk ikkje noe kaffe før eg ba mannen om å ta med ein kopp kaffe på sykehushotellet på Ullevål dagen etter fødsel. Må le når eg tenker på reaksjonen hans? Blei litt forfjamsa når eg hadde mast så mye om at eg ikkje orka lukta av kaffe ein gang i 9 måneder og så tar det 1 dag og min elsk for kaffe var tilbake;)
  • ByttUt: Kaffe med koffeinfri kaffe. Svart te med frukt te. Koffeinholdige drikker og brus med vann/juice/kullsyrevann.
 • Toxoplasma og listeria. Noen matvarer kan inneholde mikroorganismer eller stoffer som kan være skadelig for fosteret. Der for er det viktig å holde seg unna disse i hele svangerskapet. 
  • Toxoplasma (T. gondii) er en parasitt som har sitt endestadium i tarmkanalen hos kattedyr. Du kan bli smittet enten ved å ha direkte eller indirekte kontakt med avføring eller ved å klappe dyr. Indirekte kan du bli smittet gjennom mat og drikke som er forurenset med avføring fra dyr, for eksempel uvasket frukt eller grønnsaker. Du kan også bli smittet ved å spise rått kjøtt fra dyr som er smittet med toxoplasma.
   • ByttUt: Få noen andre til å bytte kattesanden. Kjøp gjerne de ferdig vaska salatene i stedenfor de du vasker selv. Kan i noen tilfeller være vanskelig å få all sand bort fra ruccolaen, spør du meg.
  • Listeria (L. monocytogenes) er en bakterie som finnes naturlig i vann, jord og råvarer og kan finnes i en rekke ulike matvarer. Listeria smitter først og fremst gjennom matvarer som spises uten oppvarming og matvarer som oppbevares lenge i kjøleskapet.
   • ByttUt: Spis kun pålegg som har god tid til utløpsdato. Bytt ut alle oster som er laget på upasteurisert melk. Parmesan som er en hard ost kan brukes. Muggoster bør byttes ut med harde oster. Spekemat kan spises om du varmer det opp. F. eksempel som topping på pizza der den varmes til over 70 grader. Det fikser en grillfunksjon i stekeovnen greit! Dersom du varmer en saus til over 70 grader (eller til kokepunktet for å være på den sikre siden kan du også nyte smaken av blåmuggost dersom det er det du craver ;)
 • Lakris. Ny forskning fra Finland viser at det kan være skadelig for fosteret om mor spiser mye lakris. Dette er på grunn av skadelige effekter av glycyrrhizinsyre, et hormonforstyrrende stoff som finnes i lakrisplanten. 
  • ByttUt: De få lakrisbitene med oppskåret frukt. 
 • Noen typer fisk og sjømat en skal være forsikitg med: Her er det snakk om helsefarlige stoffer som ofte lagres i fettet til fisken. (Det lagres jo i våre fettlagre også. Derfor en skal være litt obs på å gå for raskt ned i vekt ved ammingen når mini er kommet ut).
  • ByttUt:
   • Rakfisk (bakterier).
   • Selkjøtt (fremmedstoffer).
   • Blåkveite over tre kilo (fremmedstoffer).
   • Ferskvannsfisk av typen: All gjedde, abbor over 25 cm, ørret over en kilo, røye over en kilo (fremmedstoffer).
   • Eksotisk fisk som: Hai, sverdfisk, skater og fersk tunfisk. Tunfisk på boks er helt trygt (fremmedstoffer).
   • Fiskelever og produkter med fiskelever, som for eksempel rognleverpostei (fremmedstoffer).
   • Brunmat i krabbe, fordøyelseskjertelen i kamskjell og nyren i o-skjell (fremmedstoffer).
  • Sushi kan en (etter mine preferanser heldigvis) spise. Bare pass på at den er fersk og at det er lagd av fisketyper som du ikke finner på lista over. 
  • Spis gjerne mager fisk som torsk og skrei. Det har eg gjort mye av de siste månedene :)

Neste blogginnlegg om graviditet vil eg skrive om hva kroppen har økt behov for og hvordan vi kan passe på at vi får i oss nok av dette gjennom en variert kost! Om dere vil høre det fra meg då:)

Noen nyttige lenker om du er gravid (som mye av infoen er hentet fra):