Middag

Sunnere quesedilla

Det er skikkelig digg med quesedilla! Sammen med salsa, kesam og guacamole blir det et skikkelig festmåltid. Problemet med quesedilla er at det ofte er ensbetydende med ein heil haug kalorier. Og det er ikkje nødvendigvis det vi trenger i forhold til aktivitetsnivået den dagen. Derfor liker eg å bytte ut noen av de typiske råvarene med sunnere alternativ. Noen eksempler;

Rømme med kesam

Mozarella med lett mozarella

Tortilla lefse med fullkorns tortilla

Min oppskrift på disse; (nok til 4 sultne personer)

6 stk lefser (fullkorn)

1 pk kesam

1 pk mozarella light

1 stor avokado eller 2 små

1 spisspaprika

Jalapeño

1 stort glass salsa (eg juksa og brukte kjøpt denne gang)

1 pk blandet babyleaf salat

1 korianderplante

Slik gjør du:

1. Sett på grillen.

2. Skjær opp paprika i tynne skiver.

3. Lag guacamole ved å bruke en gaffel til å knuse avokadoen. Eg liker å ha litt salt og pepper og lime i. Bland den så mye du ønsker! Om den er litt lite moden kan du fint bruke stavmikser:)

4. Smør kesam utover alle lefsene. Ca 1 ss på hver.

5. Legg på ost etter ønske på 3 av lefsene. Så paprika og jalapeño. Avslutt med en hånd med salatblader og godt med koriander. Strø over litt salt og pepper.

6. Legg på de 3 lefsene som det bare er kesam på som et lokk.

7. Du kan også lage deilig salsa (noen som har noen supre oppskrifter?), eller bare kjøpe ferdig som eg gjorde denne gang!

8. Grill dem med så på medium varme med lokk på grillen til osten smelter. Vær forsiktig så du ikkje brenner de!

9. Del de i 4 og server 3 til hver person der du også topper med litt kesam, salsa og guacamole.

Bare å nyte disse! Du kan også servere de med griller kyllingfilet biter som er marinert med tacokrydder om du ønsker meir proteiner i måltidet. Då steiker du bare disse først og serverer 2 stykker med quesedilla.

Gulrotsuppe med ingefær



Kor blei det av de veldig varme dagene som vekte skikkelig sommerfølelse og økte lysten på deilig fargerike salatert i alle former? Spesielt med jordbær og vannmelon? Gjømte seg litt igjen merker eg, og mitt behov blei plutselig varme supper. Denne fyldige spicy gulrotsuppa er bare nydelig. Ei skikkelig vitaminbombe som du kan spise med skje. Masse karoten, vitamin C, fiber og antioksidanter. Ikkje nok med det, den metter også godt! Du kan fint lage supper uten bruk av buljong, dette er et godt eksempel på det! 

Dette trenger du (4 store porsjoner):

  • 750 g gulrøtter
  • 1 stor potet
  • 5 cm ingefær
  • ½ sitron
  • ½ kinesisk hvitløk
  • 1 stor løk
  • 1 bunt fersk oregano
  • 1 ss olivenolje
  • 8-10 dl vann (ettersom hvor tjukk du ønsker den)
  • 1 dl kokosmelk
  • 1 ts salt
  • pepper

Slik gjør du:

  1. Skrell gulrøtter, poteter, ingefær, hvitløk, løk og kutt de opp i små biter.
  2. La de surre på middels varme i en kasserolle med olivenolja i 5 minutter.
  3. Tilsett vannet og oregano. La det småkoke i 15 minutter.
  4. Hell så dette over i en blender og mos det til en jevn masse. Ta gjerne ut de største oreganostilkene før du blender.
  5. Rør inn litt kokosmelk. Smak til med salt og pepper.

Server gjerne med ferske grove rundstykker (oppskrift finner du her), eller bare som den er! 

Foto: Margrethe Myhrer (Winning Food)

Så no har vi spist varm suppe her i dag og sommeren kan bare komme med all sin prakt. Eg vil ha sånne nydelige dager som i helga!



 

Bytt ut ventepølsa!



#ByttUt ventepølsa med en bruschetta neste gang du skal grille. Du sparer kalorier og får i deg meir grønnaker og fiber. Veldig bra for å spise sunt i ein lang grillsesong. Lover også at det smaker perfecto! 

Vente-bruschetta:

Du trenger:
4 skiver brød (gjerne grovt surdeigsbrød)
3 solmodne tomater
6 cherrytomater
1/2 rødløk
2 hvitløksbåter
1ss olivenolje
12 blader basilikum

Skjær tomatene og løken i små biter. Bland dette sammen med hvitløksbåtene, olivenolje og hakede basilikumsblader. Tilsett litt salt og pepper. 

Grill brødskivene i ett minutt på den ene siden, før du snur de og legger tomatfyllet oppå. Grill så et par minutter til.

Nytes mens du lager resten av maten;)

Foto: Margrethe Myhrer

 

Vi spiser for lite fisk! (Parmatorsk med fennikel)          



Vi spiser for mye kjøtt, og for lite fisk! Det er opp til deg å bytte ut noen av middagene til deilige fiskemiddager. Her får du ein av mine favorittoppskrifter. Torsk er en fantastisk kilde til proteiner og den sterke antioksidanten selen. Du kan variere fisken veldig mye ettersom den tar godt opp smaker fra krydder eller andre matvarer. Her fra parmaskinke. Oppskrifta er veldig rask å lage og du sitter igjen med lite oppvask (!).

Du trenger: (per person)

  • 150-200 g fersk torsk per person
  • 2 skiver parmaskinke per person
  • 1 liten fennikel
  • 1/2 liten purre
  • 6 cherrytomater

Slik gjør du:

1. Forvarm ovnen på 200 grader.

2. Del torsken i porsjonsstørrelser, surr to parmaskinger (eventuelt spekeskinke) rundt hver av de og legg stykkene i en ildfast form.

3. Skjær så purre i biter og fennikel i båter og legg det sammen med torsken.

4. Stek så i omtrent 15-20 minutter. Torsken må være gjennomstekt og spekeskinka fått en gyllen farge. Du trenger ikkje meir krydder enn dette, lover at torsken tar opp deilig smak fra skinka. Og sammen med grønnsakene smaker det fortreffelig! 

Sunn, saftig hamburger!



En digg hverdagsmiddag av ein klassiker; Hamburger. Smaker jo aller best rett fra grillen, men stekepanna gjør også susen. Ved å bytte fra kjøttdeig til karbonadedeig får du i deg mindre enn halvparten med mettet fett, mer proteiner og sparer kalorier.  

Hverdagsmiddager må være raske å lage. Dette er virkelig fast food etter mine begreper, men sunn fast food. Lag gjerne litt ekstra salat til eller om du har god tid er det jo supert med søtpotetfries som tilbehør. Men grunnoppskriften er som følger:

Du trenger: (4 burgere)

  • 1 pk karbonadedeig uten salt og vann
  • 2 ss dijonsennep
  • 1 stor avocado
  • 1 hjertesalat
  • 1 pk cherrytomater
  • 4 grove pitabrød

Slik gjør du:

  1. Bland 2 ss dijonsennep sammen med 1 pakke karbonadedeig.
  2. Del i 4 like store boller og trykk de ut i stekepanna, og stek på middels til høy varme. 
  3. Skjær tomater og avocado i skiver. Eventuelt lager du guacamole, der du enkelt knuser og rører sammen avocadoen med en gaffel.
  4. Toast grove pitabrød.
  5. Fyll pitabrød med salat, avocado, hamburgeren og tomater + sylta rødløk*
  6. *Du trenger:
  • 4 rødløk
  • 1 dl eplecidereddik
  • 2 dl sukker
  • 3 dl vann
  • 3 cm skrelt ingefærrot
  • skallet av en sitron (revet)
  • litt salt og pepper

Slik gjør du det:

  1. Kok opp vann, eddik, sukker, strimler av sitronskall og ingefær. Tilsett litt salt og pepper.
  2. Kutt rødløk i skiver, legg rødløken i laken. La det kjøle seg ned før du tar det over i lufttette glass.
  3. Det er bare å la løken i laken stå i kjøleskapet og hent den frem når du vil bruke den, som med sylteagurk!
  4. Bon appétit!

(Bilde er tatt av Espen Olsen fra Winning Food serien som gikk på Matkanalen i fjor, hvor eg var programleder)

Sommerlig ørret til middag!

For et deilig sommervær! Eg nyter hvert minutt av disse dagene, og gleder meg stort til sommeren virkelig kommer snart.

Når varmen tar seg opp og sola skinner får eg virkelig lyst på frisk, fersk og fargerik mat. Salater, grønnsaker og frukt kommer langt opp på lista. Sammen med grillet fisk er dette et av drømmemåltidene mine!

Wraps med mango og ørret er dagens oppskrift til dere. Eg har min egen vri på dressingen, bare les under:

Wraps meg ørret og mango (4 porsjoner)

4 grove fajitas lefser

1 stor mango eller to små

100 g blandet salat (vasket)

1 plante koriander

400 gram ørret

Dressing:

2 dl med kesam eller matyoghurt

1 ts wasabi paste

1/2 chilli

1. Sett på grillen.

2. Skjær mango i biter

3. Kutt eller klipp koriander til passe størrelse

4. Bland sammen kesam, wasabi paste og litt finhakka chilli. Dette blir deilig og sterk dressing som passer supert til den søte mangoen!

5. Grill ørreten ca 3-4 minutter på hver side med litt salt og pepper.

6. Varm lefsene på grillen i 30 sek på hver side.

7. Du kan legge alle ingrediensene på en stor skjærefjøl, så slipper du masse oppvask!

Då er det bare å finne frem solbrillene og nyyyyte deilig mat og solstråler! Riktig god fredag fine lesere!

Sommerlig ørret til middag!

For et deilig sommervær! Eg nyter hvert minutt av disse dagene, og gleder meg stort til sommeren virkelig kommer snart.

Når varmen tar seg opp og sola skinner får eg virkelig lyst på frisk, fersk og fargerik mat. Salater, grønnsaker og frukt kommer langt opp på lista. Sammen med grillet fisk er dette et av drømmemåltidene mine!

Wraps med mango og ørret er dagens oppskrift til dere. Eg har min egen vri på dressingen, bare les under:

Wraps meg ørret og mango (4 porsjoner)

4 grove fajitas lefser

1 stor mango eller to små

100 g blandet salat (vasket)

1 plante koriander

400 gram ørret

Dressing:

2 dl med kesam eller matyoghurt

1 ts wasabi paste

1/2 chilli

1. Sett på grillen.

2. Skjær mango i biter

3. Kutt eller klipp koriander til passe størrelse

4. Bland sammen kesam, wasabi paste og litt finhakka chilli. Dette blir deilig og sterk dressing som passer supert til den søte mangoen!

5. Grill ørreten ca 3-4 minutter på hver side med litt salt og pepper.

6. Varm lefsene på grillen i 30 sek på hver side.

7. Du kan legge alle ingrediensene på en stor skjærefjøl, så slipper du masse oppvask!

Då er det bare å finne frem solbrillene og nyyyyte deilig mat og solstråler! Riktig god fredag fine lesere!

Sunn variant av Alfredo eller Carbonara pastasaus

Oppskrift på lettvinte og sunnere middagsretter kommer det mye av her på bloggen fremover! Det går ofte i tomatbasert pastasaus her i huset, men eg elsker egentlig ein hvit kremaktig pastasaus og i hvert fall når den er sunn. Ved å bruke blomkål i steden for fløte, blir den jo mindre energirik og du får i deg meir grønnsaker. Vinn, vinn altså og passer fint til hverdags. Oppskriften på ovnstekt rosenkål med chiliflak er noe eg bruker MYE om dagen, ikkje bare til denne oppskriften. Anbefaler virkelig å bruke meir av denne nydelige grønnsaken (og eg lover at den smaker tusen ganger bedre ovnsstekt enn kokt!).

For ei stund siden dro eg på besøk til Fru Timian som er ein av de flinkeste matbloggerne etter min meining. Alltid skikkelig gode oppskrifter både til hverdags og fest. Og hva er vel meir stas enn å lage mat sammen med andre som er super interessert i god mat? Vi koste oss med matlaging og skravling ein heil dag!



 

Klikk deg inn her for å besøke bloggen til Fru Timian! PS! Det er hennes mann, Øystein Westlie, som har tatt de nydelige bildene av maten og av oss som koste oss når kokkelerte :)

Her har dere altså mitt bidrag til denne dagen:

Du trenger (4 porsjoner): 

  • 1 blomkål i biter 
  • 4 dl kyllingkraft 
  • 75 g parmesanost revet
  • 4 kyllingfileter
  • litt olje til steking
  • 1 pk cherrytomater 
  • 200 g spinat 
  • 4 porsjoner fullkorns spaghetti 

 

  • 1 pk ferske rosenkål
  • chiliflak (om du ikkje får tak i det, kan du bruke noen dråper chiliolje også)
  • 1 ss olivenolje
  • Litt salt 

 

Slik gjør du: 

  1. Sett stekeovnen på 180 grader.
  2. Del rosenkålene i to og legg de i ei ildfast form. Dryss litt (de er sterke, så ikkje for mye på) chili flak, salt og olivenolje og stek i 15-20 minutter. 
  3. Kok opp vann i ein kjele og tilsett blomkålen. Kok dette i 10 minutter.
  4. Samtidig koker du pasta etter anretning på pakken.
  5. Skjær kyllingfileten i biter og stek de i litt olje på medium til høy varme. Du kan krydre med litt salt og pepper etter smak. 
  6. Lag til 4 dl buljong av fond/flytende buljong eller buljongterning. Bruk gjerne vatnet blomkålen er kokt i til dette.
  7. Når blomkålen er kokt legger du den sammen med buljongen og revet parmesan i en blender eller foodprosessor og lar den gå til du har en jevn, tjukk saus. Hold igjen litt av buljongen så du kan justere tjukkelsen mot slutten. Kanskje bruker du ikkje alt...
  8. Så er det bare å anrette. Du kan velge om du vil blande alt i en gryte eller du kan la alle ta opp selv. Kanskje best for de mindre barna. I hvert fall her i huset ;)










 

Gjør fredags tacoen sunnere - bytt ut tre ingredienser





Foto: Margrete Myhrer :)

Vil du gjøre fredags tacoen sunnere ved å gjøre noen enkle bytter? Her er mine tips til hvordan du enkelt får det til uten å gå på akkord med deilig smak:

  1. Bytt ut kjøttdeig med karbonadedeig og få mer proteiner og mindre mettet fett. Kjøttdeig inneholder rundt 15 % fett mot karbonadedeigens 5 %. Dette vil også gjøre at du får en lettere rett med mindre kcal. Mer nøyaktig 73 kcal mindre per 100 gram med kjøtt og 3 gram mer protein.
  2. Bytt ut rømme med kesam og få mindre mettet fett og mer proteiner. Rømme inneholder 35 % fett mot 8 % på kesam. 4 ss kesam vil dermed utgjøre en forskjell på 157 kcal mindre og du får i deg 3,2 gram mer proteiner. 
  3. Bytt ut lyse lefser eller taco skjell med grove fahitas lefser og få i deg mer fiber. Dette er som å bytte fra loff til grovbrød. 

Fyll på med alt du liker av grønnsaker. Tomater, salat, agurk, løk, mais, bønner, paprika og friske urter er jo supert i taco, spesielt digger eg koriander. Lag en deilig guacamole av most avocado og eg lover at du får et super deilig og sunt måltid.

Selv bruker eg ikkje ost i tacoen, men eg bruker heller min del av ost på pizzaen som også står på programmet i helgen. Det gjelder å prioritere riktig i den store sammenhengen ;) og eg liker enda bedre å toppe opp med litt ekstra guacamole.

Mulighetene for variasjon i taco er selvfølgelig mange. Fiske taco med salsa er super godt. Velger du en hvit mager fisk som torsk tar den opp veldig mye smak av krydder du tilsetter og er supert til taco. Du kan også bytte ut karbonadedeigen med bønner for ein nydelig vegetar variant. 

Har du noen tips til hvordan vi kan lage tacoen enda sunnere? #ByttUt




 

hits